LADA en wat is het....?

 

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult: een latente vorm van diabetes bij volwassenen als gevolg van een stoornis in de afweer. Omdat LADA voorkomt bij oudere mensen en omdat er in de eerste jaren na diagnose meestal nog geen insuline nodig is, denkt men in eerste instantie vaak aan type 2. In werkelijkheid is het een type 1-achtige diabetes, omdat er sneller dan bij type 2 behandeling met insuline noodzakelijk is en omdat er, net als bij type 1, vaak auto-antistoffen in het bloed worden aangetroffen. LADA onderscheidt zich van type 1 doordat het zich trager ontwikkelt.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

 

Als het gaat om diabetes bij een volwassene boven 35 jaar en er geen sprake is van overgewicht, kan bloedonderzoek doorslaggevend zijn. Worden in het bloed auto-antistoffen tegen de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier aangetroffen, dan gaat het met vrij grote zekerheid om LADA. Meer hierover zie:

https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/bloedonderzoek-deel-3

 

Ik heb gedurende de vele lezingen die ik heb gegeven, veel mensen mogen ontmoeten. Ieder met een eigen verhaal over het ontstaan van hun diabetes. Geschat wordt dat 15% van de diabeten de LADA vorm heeft en dat strookt dan ook meteen met mijn ervaringen tijdens al deze ontmoetingen en verhalen.

 

Eén verhaal staat mij nog heel goed bij, het betrof een man. Hij vertelde mij dat hij op zijn 51e in één week tijd diabetes type 1 op had gelopen. Verbaasd als ik was, begon ik hem als het ware te ondervragen. Diabetes type 1 komt immers niet zomaar uit de lucht vallen. Ik vroeg hem o.a. naar zijn verleden en hij vertelde mij dat hij een niet zo fijne jeugd had gehad. De reden hiervoor laat ik om privacy redenen even in het midden.

 

Maar om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk kwam ik terecht in de week waarin type 1 zich bij hem begon te ontwikkelen. En wat bleek...... in die week had hij een zeer traumatische gebeurtenis doorgemaakt, die te maken had met die niet zo fijne jeugd.

 

En waarom vertel ik dit.

 

Dat heeft te maken met de L van LADA. Deze L staat voor Latent.

Wetenschappers en doktoren weten zich geen raad met wat LADA nou werkelijk inhoud en dat is triest.

Wat betekend het woord latent. Latent is het onzichtbaar aanwezig zijn van iets. Het komt van het Latijnse latentis, wat zoveel betekent als: ‘verborgen.’

 

Een citaat uit een eerder door mij gepubliceerd artikel is: “Wellicht wordt de basis gelegd in de prenatale fase. Tijdens de zwangerschap wordt het kind gevoed vanuit de, eventueel slechte, voeding van de moeder. Het lichaam went aan bepaalde stoffen en bouwt een tekort aan ervaringen op met andere stoffen. Het gaat vrijwel altijd om een teveel aan geraffineerde suikerhoudende producten, koolzuurhoudende dranken en soms aangevuld met vette snacks. Het lichaam krijgt veel snelle energieleveranciers, maar bouwt tekorten op. De eerste fase is een koolhydraatverslaving, geraffineerde koolhydraten, zoals witte suiker, witmeelproducten of erger nog HFCS (glucose-fructose stroop), een technologisch bewerkte maïskoolhydraat”.

 

Dit geeft aan dat er reeds een latente situatie is gecreërd voor diabetes. Dit hoeft zich niet meteen te openbaren, maar geeft direct aan waar ik naar toe ga in mijn conclusie. In het verleden ging men er vanuit dat eerst sprake was van overgewicht en dat diabetes erop volgde. Tegenwoordig tonen steeds meer onderzoeken aan dat het omgekeerde het geval is.

 

In Nederland zijn er ook bijna 300.000 mensen die diabetes hebben, maar het nog niet weten. Wanneer hier niets mee gebeurd, en men gaat maar door met het eten van geraffineerde suikers en koolhydraten, gaat hun pancreas (alvleesklier) langzaam de vernieling in. Met andere woorden, langzaam van type 2, wat nog te redden is, naar type 1. Veelal onherstelbaar, omdat de pancreas zich gewonnen geeft en opgeeft om te kunnen vechten tegen zoveel vijanden.

 

Daarom gaat het zo langzaam en noemt men het gemakshalve maar LADA (Latent Autoimmune Diabetes of the Adult). Ook de tweede letter in het woord LADA, de A staat voor Autoimmune, is onterecht. Het menselijk lichaam doet namelijk precies wat het moet doen. Het maakt geen fouten. Wij maken die fouten, wij gooien ten eerste alles maar naar binnen en dat betreft niet alleen maar voeding. Wanneer wij iets gaan mankeren, laten wij ons vervolgens volproppen met medicijnen. Dit zijn geen lichaamseigen stoffen en wederom moet jou lijf hier weer tegen vechten. En zo is het cirkeltje richting LADA weer in ere hersteld.

 

Helaas is onze generatie al overvloedig overgeleverd aan de misleidende nukken van Big Farma. En alles waar de titel Dr. (dokter) voorstaat geloven wij eerder dan diegene die hier echt ervaring mee hebben.

 

 

Conclusie: LADA is gewoon diabetes, in een vergevorderd, maar langzaam stadium. Veroorzaakt door verschillende omstandigheden zoals, prenetale belasting (aanstaande moeders, denk hierom https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/epigenetica). Maar er zijn nog veel meer omstandigheden die het latente (de grote letter L in beweging kunnen zetten). O.a. vaccinatie. Meer hierover kun je vinden op: https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/diabetes-type-1 We weten allemaal inmiddels wat Type 1 inhoudt, voorkomen is beter dan .........!!

 

Voor nog een andere vorm van diabetes “MODY” geldt hetzelfde.

https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/honger-in-de-baarmoeder