Mag ik jullie voorstellen aan de meest geweldige diabetesverpleegkundige van Nederland: Inez Alkema!!! 

In geen enkel ander artikel over het omkeren van diabetes wereldwijd (zoek maar eens op internet) zal je zo een bewijs vinden van wat een super dvk als Inez voor jouw kan betekenen. Dus..... doe het samen, samen met je dvk!!

verslag van mijn toenmalige diabetes verpleegkundige

In 2007 wandelde je mijn spreekkamer binnen: een rondbuikige, joviale, creatieve man met een warrige bos grijs haar. Een levensgenieter, gehecht aan zijn sigaretje en borreltje. Sinds enkele weken had je diabetes, het gevolg van overgewicht, weinig beweging en een onregelmatig en ongezond leef- en eetpatroon. Je was echter te zeer gesteld op je vrijheid om daar structureel verandering in te willen brengen. Zoals je zelf zei: je leeft tenslotte maar één keer. En al spoedig werd mij duidelijk: dit is ‘mission impossible’.

 

Je bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk waren te hoog. Maar liever dan zelf in actie te komen berustte je in de tabletten die ik je de één na de ander voorschreef. Deze tabletten vereisten een zekere structuur in je leven, iets waar je een enorme aversie tegen had. Hiermee wilde je helemaal niet bezig zijn, je wilde vrijuit kunnen leven.

 

Suggesties om meer te gaan bewegen en hierdoor af te vallen wees je subiet van de hand: dat was helemaal niks voor jou. En toen verscheen insuline in beeld. Soms is dit net dat ene duwtje in de rug dat mensen nodig hebben om het over een andere boeg te gaan gooien. Maar tot mijn verrassing verkoos je ook hier voortzetting van je ongezonde leefwijze. Je voelde je toch goed? Dus waar hadden we het eigenlijk over?

 

Juist dat maakte je lichaam jou uiteindelijk duidelijk. Het begon signalen af te geven. Tintelingen in je voeten, een wegvallend gezichtsvermogen. Maar het meest confronterende was toen je op straat totaal onverwacht een complete black-out kreeg en de weg volledig kwijt was. En eindelijk gingen je ogen open. Eind november 2014 verkondigde je onverwachts: ik wil dat buikvet kwijt, ik wil van de insuline af, ik ga op een koolhydraatarm dieet en meer fietsen. En ik dacht: ’t zal wel, eerst zien en dan geloven. Maar tot mijn verbazing begon je je inderdaad te verdiepen in voeding, je pakte je fiets en was niet meer te stoppen. Kilo na kilo werkte je er in korte tijd af. Al spoedig kon de insuline worden gestaakt. Je volgende doel werd: helemaal pilvrij zijn.

 

En nu is het moment suprême aangebroken: alle tabletten zijn gestopt. Daarmee heb je binnen slechts twee maanden (red. incl. na-
zorg en controle, 5 mnd.) bereikt wat ik aanvankelijk niet voor mogelijk had gehouden. Het blijkt met recht een ‘mission possible’ te zijn geworden.

Ik hoop van harte dat je met jouw kennis en ervaringen ook anderen zult inspireren. 
Nu alleen die verdraaide sigaret nog en dan is het wat mij betreft ‘mission accomplished’!

Inez Alkema, praktijkverpleegkundige
mei 2015

Beste mensen, deel dit en/of print het desnoods uit, om het aan jouw dvk te laten lezen!!!