Door Alexander Olislagers

 

Is cholesterol een probleem?

 

Nee, dat is het niet. Maar dat kan het wel worden wanneer wij onze bloedvaten maar blijven beschadigen, want bij die beschadigingen komt cholesterol dus met zwaailichten en sirenes toesnellen, om het te willen repareren, want daar is cholesterol o.a. voor bedoeld.  Maar wanneer wij niets doen aan die beschadigingen, zal het cholesterol zich blijven ophopen tegen wil en dank.

 

Het echte probleem zijn dus die beschadigingen in onze bloedvaten en die worden hoofdzakelijk veroorzaakt door suikers. En dat is dan ook meteen de reden dat met name mensen met diabetes cholesterolverlagers krijgen voorgeschreven (protocol). Het is dus een misvatting dat hart-en vaatziekten veroorzaakt worden door cholesterol. Hart-en vaatziekten worden veroorzaakt door versuikering van onze bloedvaten.

 

Bij mensen met diabetes is het gehalte aan suiker in het bloed dus veel te hoog, dit noemen we een hoge bloedsuikerspiegel.

 

Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld. Neem eens wat jam, of honing en smeer dat op je handen. Wrijf dit even lekker in en je zal merken dat je handen heel plakkerig worden. Misschien krijg jij je vingers niet eens meer van elkaar. Je zou het liefst meteen je handen willen wassen.

 

Dit is dus wat er ook gebeurd bij een versuikering in je bloedvaten, het wordt plakkerig, stroperig. Heel plakkerig en het blijft maar doorgaan. Plak op plak, totdat je vaten zo zijn dichtgeslibd, dat de helpende hand van cholesterol niets meer kan uitrichten. Nu ligt hartfalen of een hersenattack op de loer en wie krijgt hier dan door de medici de schuld van: Juist, het cholesterol?

 

Het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (Statines)

 

Het cholesterol is hier dus niet de oorzaak van. Het is hetzelfde als bij een uitslaande brand. Verlaag het aantal brandweermannen (cholesterol) en het vuur (suikers) zal zijn werk kunnen blijven doen. Totale vernietiging! Dat is namelijk het werk van statines, zorgen dat er te weinig brandweermannen zijn……

 

Daarom is preventie zo belangrijk. Rookmelders (lees luisteren naar je lichaam). Ga gezond eten. Het is de omgekeerde wereld. Wij gaan toch ook niet de brandweermannen de schuld geven van het afbranden van ons huis.

 

En dan die afschuwelijke bijwerkingen (aan den lijve ondervonden). In mijn metafoor staat dit gelijk aan het door de brandweermannen gooien van olie op het vuur en het laten overslaan naar omliggende gebouwen of woningen (lees organen, hersenen, zenuwen enz.).

 

Een machtige machine!

 

En dan die ons misleidende opgelegde angst. Het wordt tijd dat wij die van ons afgooien. “Hoge cholesterol zit bij ons in de familie, precies hetzelfde als diabetes, dat is ook genetisch bepaald, dit zit ook in de familie”. Echter wat in de familie zit is waarin wij zijn opgevoed, wat wij te eten en te drinken kregen als kind en waarschijnlijk, nu wij ouder zijn geworden, dit voedingspatroon nog steeds gewend zijn. En dat is wat een cholesterol-en/of suikerwaarde bepaalt. (https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/epigenetica)

 

 

Cholesterol doet zijn/haar best om ons te beschermen, het doet precies wat het moet doen. En dan nog wat anders. Ons lichaam maakt uiteraard zelf cholesterol aan om vele goede redenen (zie artikel onderaan), maar nooit om ons eigen lichaam tegen te werken of te beschadigen!

Want ons lichaam is en blijft een perfecte machtige machine.