Ik lees heel vaak dat leden die hun diabetes ook om willen keren, in de ochtend soms schrikken omdat hun nuchtere bloedsuikerspiegel dan ineens hoger uitvalt. En dit terwijl je zo goed bezig bent en je waardes overdag zo mooi kunnen zijn. Nou je hoeft hier niet van te schrikken!!

 

Dit is namelijk een heel natuurlijk proces, dit komt ook gewoon voor bij mensen zonder diabetes. Ik zal hier uitleggen hoe dat komt.

 

Ik heb in het verleden veel lezingen gehouden door heel Nederland en België met als titel “Het menselijk lichaam, een machtige machine”. Ons lichaam is echt een machtige machine, machtiger dan wij soms denken.

Het is een zeer complex systeem en werkt op een zeer wonderlijke, maar perfecte manier.

 

Eén van de belangrijkste onderdelen van onze machine zijn onze hormonen en deze hormonen hebben allemaal afzonderlijk een zeer belangrijke functie. Echter, onze hormonen hebben een bepaald ritme, ze zijn niet allemaal 24 uur per dag bezig te doen wat ze moeten doen. Insuline bijvoorbeeld, komt o.a. alleen in actie wanneer er suikers ons lichaam binnen komen (https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/insuline-wat-doet-dat-nu-precies).

 

En dat is meteen ook de reden, dat insuline ‘s nachts nagenoeg niet actief is. ‘s Nachts is het de beurt aan een ander hormoon, o.a. melatonine. Bij mensen is de natuurlijke productie van melatonine door de pijnappelklier direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of monitor) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht. Melatonine wordt automatisch vrijgegeven door de pijnappelklier als het donker is. Het ritme van hormonen dus!!

 

 

Daarnaast speelt ook het hormoon cortisol een rol in de nacht. Ongeveer vanaf drie uur, begint cortisol te stijgen tot een uur of acht in de ochtend. Dit met als doel om weer actief op te kunnen staan. Echter, cortisol remt ook de aanmaak van insuline. Dit doet het hormoon adrenaline trouwens ook.

 

Cortisol wordt ook wel het stress-hormoon genoemd en dat is dus ook een reden dat jou bloedsuikersspiegel kan gaan stijgen. En zo komen we dus aan een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel in de ochtend.

Maar hierna begint insuline weer aan haar taken (het ritme) en dat is de reden dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag weer naar normale waardes daalt.

 

Hierdoor is het dus van belang om d.m.v. bloedonderzoeken in opdracht van je praktijkverpleegkundige de gemiddelde waardes over een periode van meestal 3 maanden te kunnen bepalen. Zelf kun je dit ook doen door een week lang een 5 of 7 punts dagcurve te doen.

 

NOTE: Alleen aan de hand van een gemiddelde zou je arts medicatie voor kunnen schrijven en niet op basis van één nuchtere waarde!!! Maar beter is het natuurlijk om medicijn-vrij te worden door je levensstijl te veranderen.