Diabetes ontwikkeld zich langzamerhand tot volksvijand nummer 1. Diabetes type 2, werd altijd gezien als ouderdomsdiabetes, doch zien we nu al bij pubers optreden. Dit betekent dat hun lichaam als systeem al zo verouderd is, dat deze ziekte optreedt.

 

Wellicht wordt de basis gelegd in de prenatale fase. Tijdens de zwangerschap wordt het kind gevoed vanuit de, eventueel slechte, voeding van de moeder. Het lichaam went aan bepaalde stoffen en bouwt een tekort aan ervaringen op met andere stoffen. Het gaat vrijwel altijd om een teveel aan geraffineerde suikerhoudende producten, koolzuurhoudende dranken en soms aangevuld met vette snacks. Het lichaam krijgt veel snelle energieleveranciers, maar bouwt tekorten op. De eerste fase is een koolhydraatverslaving, geraffineerde koolhydraten, zoals witte suiker, witmeelproducten of erger nog HFCS (glucose-fructose stroop), een technologisch bewerkte maïskoolhydraat.

 

De volgende fase is insulineresistentie en daarop volgt leptineresistentie. Insulineresistentie wil zeggen dat het lichaam niet meer goed reageert op vraag en aanmaak van insuline. Juist door de vele snelle suikers, moet het lichaam zo vaak reageren op pieken, dat het systeem gaat haperen. Hierna treedt vaak leptineresistentie op, het signaal dat aan de hersenen moet doorgeven dat het lichaam voldoende vetaanvoer heeft gekregen, komt niet meer aan. Gevolg is een toenemende eetlust.
Het lichaam heeft dus:
- Een grote behoefte aan energie, men eet snelle suikers en
- Het lichaam vraagt om vet omdat de boodschap dat er al genoeg is, niet meer aankomt.

 

Het lichaam kent geen verzadigingsgevoel meer en vraagt voortdurend naar eten. Daarnaast neemt de hoeveelheid beweging af, omdat dit energie kost, vervolgens treedt al snel weer "honger" op en moet men weer eten. als laatste zien we dat het rustmetabolisme vertraagd wordt. dit betekent dat het systeem os lichaam in de spaarstand zet om zo min mogelijk energie te verbruiken. We verbranden nog minder en hebben minder zin om in beweging te komen, omdat we ons moe voelen. De smaaksensatie vraagt naar zoet en vet, dus naar veel en snelle energieleveranciers. We zien dat naast de suikerverslaving ook andere verslavingen op de loer liggen.

 

Het is een slopende, maar ook sluipende ziekte die ons hele lichaam aantast. Uiteindelijk staken alle organen, als gevolg van extra slijtage hun werk. Veel diabetespatiënten overlijden aan hartfalen. Eigenlijk zou de doodsoorzaak diabetes moeten luiden.

 

Artsen en diëtisten zouden patiënten steviger moeten aanpakken. Je moet niet een beetje ander dieet , nee...... je moet écht gezond gaan eten.. Mensen die dit echt willen kunnen van de insulinespuit en de medicijnen afkomen

In het verleden ging men er vanuit dat eerst sprake was van overgewicht en dat diabetes erop volgde. Tegenwoordig tonen steeds meer onderzoeken aan dat het omgekeerde het geval is. Alleen is de diabetes eerst sluimerend aanwezig en laat het overgewicht zich eerder zien.

Bron: Het Celherstelconcept