Mannen met minder testosteron hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Tot die conclusie komen wetenschappers aan de University of Edinburgh na onderzoek bij muizen.
De onderzoekers vonden een verband tussen lage testosteronlevels en insulineresistentie. Al eerder werd een verband getoond tussen weinig testosteron en overgewicht. Deze laatste is een risicofactor voor diabetes.
Testosteron
Uit het onderzoek bleek dat muizen vaker insulineresistent waren als de de functie van testosteron in het vetweefsel werd geremd. Dit was onafhankelijk van het gewicht van de muizen.
De resultaten verklaren ook waarom oudere mannen een groter risico lopen op diabetes: met het ouder worden neemt de hoeveelheid testosteron in het lichaam af.
Receptoren
Volgens de wetenschappers is binnen het verband een belangrijke rol weggelegd voor androgenreceptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat testosteron niet in staat is om genen te activeren die leiden tot overgewicht en diabetes.
Muizen die deze receptoren niet in hun vetweefsel hadden, werden dikker en ontwikkelden vaker diabetes.
Het belang van testosteron + 16 tips om dit te verhogen.
Testosteron is misschien wel het belangrijkste geslachtshormoon voor jongens en mannen. Dit hormoon controleert de fysieke mannelijke kenmerken en spelen een grote rol in de vruchtbaarheid. De testikels (zaadballen) maken het testosteron aan. Vanaf de leeftijd van 25-30 jaar beginnen de testosteronniveaus van nature te dalen. Dit is een natuurlijk proces, maar het kan ook sneller achteruit gaan dan je zou verwachten. En dit laatste is een probleem omdat onderzoek een serieus verband toont tussen een laag testosteron en overgewicht, een verhoogd risico op ziekte zoals o.a. diabetes, problemen met seksualiteit, en een vroegtijdige dood.
Gezonde testosteronniveaus, samen met andere belangrijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron, zijn ook belangrijk voor vrouwen. Daarom moet iedereen de nodige maatregelen in hun levensstijl nemen om de niveaus van testosteron te optimaliseren. Zo zul je zowel je gezondheid als het uiterlijk van je lichaam verbeteren.
Hoe werkt testosteron?
De hersenen en de hypofyse, een kleine klier bij de basis van de hersenen, controleren de productie van testosteron door de zaadballen. Vanaf daar beweegt het testosteron zich door het bloed om zijn belangrijke werk te doen.
De testosteronniveaus veranderen van uur tot uur. De niveaus zijn meestal het hoogst in de ochtend en ‘s nachts zijn ze het laagst. De testosteronniveaus zijn het hoogst rond de leeftijd van 20 tot 30 jaar en dalen langzaam na de leeftijd van 30 tot 35 jaar. Deze daling is ongeveer 1% per jaar.
Wat kan er misgaan met de testosteronniveaus?
Om vele redenen kunnen de testosteronniveaus verlagen en te laag blijven. Het komt minder vaak voor maar de testosteronniveaus kunnen ook te hoog worden. Wanneer dit hormoon niet in balans is, kun je gezondheidsproblemen krijgen. Vraag aan je arts, als je een van de hieronder genoemde problemen herkent of hij je testosteronspiegel wil controleren. Je kunt dan een behandeling krijgen om de hormonale problemen op te lossen.
De symptomen van een te LAAG testosteron
Vroege symptomen (veranderingen die je voelt) en tekenen (afwijkingen die een arts vindt) van een té laag testosteron bij mannen omvatten:
* Een daling van het libido.
* Slechte erectie.
* Laag aantal zaadcellen.
* Vergrote of gevoelige borsten.
Later kan een laag testosteron leiden tot een verminderde spierkracht en een verminderde sterkte van de botten, minder energie en uiteindelijk onvruchtbaarheid.
Sommige dingen, zoals bijvoorbeeld extreem veel lichaamsbeweging, een slechte voeding of een ernstige ziekte kunnen je testosteron tijdelijk verlagen. Het hebben van een gezonde levensstijl, regelmatige (normale) lichaamsbeweging en een goed dieet helpen je bij het behouden van een normale testosteronspiegel.
Hoe weet je wat je testosteronniveau is?
Om het testosteronniveau te meten, kan de arts een bloedonderzoek doen. De test moet in de ochtend tussen 07.00 uur – 10.00 uur worden gedaan. Als het resultaat abnormaal is, moet de test herhaald worden om zeker van het resultaat te zijn. Bij gezonde mannen kunnen de testosteronniveaus van dag tot dag veel veranderen, dus een tweede test is vaak wel wenselijk.
Het belang van testosteron.
Testosteron is een onmisbaar, mannelijk, hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud van de mannelijke kenmerken. Vrouwen hebben ook testosteron, maar dan wel in veel kleinere hoeveelheden.
Testosteron is een belangrijk mannelijk hormoon. Een mannelijke foetus begint al zeven weken na de conceptie testosteron te produceren. Het testosteron stijgt tijdens de puberteit, waarbij de piek ligt in de late tienerjaren waarna de productie afvlakt. Na de leeftijd van 30 jaar is het normaal dat de testosteronniveaus van een man elk jaar licht dalen.
De meeste mannen hebben meer dan genoeg testosteron. Maar het is mogelijk dat het lichaam te weinig testosteron produceert. Dit kan tot een aandoening leiden genaamd hypogonadisme. Dit kan worden behandeld met een hormonale therapie waar je wel een doktersrecept voor moet hebben, samen met een zorgvuldige controle en begeleiding. Mannen met normale testosteronniveaus moeten een therapie met testosteron echt niet overwegen.
Testosteron 1: Het endocriene systeem
Het endocriene systeem van je lichaam bestaat uit klieren, die hormonen produceren. De hypothalamus in de hersenen vertelt de hypofyse hoeveel testosteron het lichaam nodig heeft. De hypofyse stuurt het bericht naar de testikels. Het meeste testosteron wordt in de testikels geproduceerd, maar er worden ook kleine hoeveelheden aangemaakt in de bijnieren, die zich net boven de nieren bevinden. Bij vrouwen produceren de bijnieren en de eierstokken kleine hoeveelheden testosteron.
Zelfs al voordat een jongen geboren is, helpt het testosteron om de mannelijke genitaliën te vormen. In de puberteit is testosteron verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de mannelijke kenmerken zoals een lagere stem, een baard en lichaamshaar. Het bevordert ook de spiermassa en het libido. In de late tienerjaren of de vroege jaren twintiger jaren is je testosteron op zijn piek. Na de leeftijd van 30 jaar is het heel gewoon dat je testosteronniveaus met ongeveer één procent per jaar dalen.
Testosteron 2: Het centrale zenuwstelsel
Het lichaam heeft een heel mooi systeem voor het regelen van het testosteron: het verzendt berichten via de hormonen en chemische stoffen die vrijkomen in de bloedbaan. In de hersenen vertelt de hypothalamus de hypofyse hoeveel testosteron er nodig is en de hypofyse geef deze informatie door aan de testikels.
Testosteron speelt een rol bij bepaalde gedragingen, zoals agressie en dominantie. Het helpt ook om het concurrentievermogen en het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Net zoals de seksuele activiteit invloed kan hebben op de testosteronniveaus, kan deelnemen aan concurrerende activiteiten er ook voor zorgen dat de testosteronniveaus stijgen of dalen. Lage testosteronniveaus kunnen leiden tot een verlies aan zelfvertrouwen en een gebrek aan motivatie. Het kan ook het vermogen van een man om zich te concentreren verminderen of gevoelens van verdriet veroorzaken. Lage testosteronniveaus kunnen slaapstoornissen en een gebrek aan energie veroorzaken.
Het is belangrijk om op te merken dat testosteron slechts één factor is die de persoonlijkheidstrekken beïnvloedt. Er zijn ook nog biologische- en omgevingsfactoren bij betrokken.
Testosteron 3: Spieren, vet en botten
Testosteron is één van de vele factoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van spiermassa en kracht. Testosteron verhoogt het aantal neurotransmitters die de weefselgroei bevorderen. Het verhoogt ook de receptoren in het DNA, die de eiwitsynthese verzorgen. Testosteron verhoogt het niveau van het groeihormoon. Hierdoor zul je, door het doen van oefeningen, meer spieren opbouwen.
Testosteron verhoogt de botdichtheid en vertelt het beenmerg om meer rode bloedcellen te produceren. Mannen met zeer lage niveaus testosteron hebben meer kans op botbreuken en verwondingen. Testosteron speelt ook een rol bij de vetstofwisseling, waardoor je efficiënter vet kunt verbranden. Dalende niveaus van testosteron kunnen een toename van lichaamsvet veroorzaken.
8 natuurlijke manieren om het testosteron te verhogen
Tijdens de puberteit is testosteron bij jongens één van de belangrijkste oorzaken van fysieke veranderingen zoals een toename van spieren, een diepere stem, groei van de penis en de zaadballen en haargroei. Goede niveaus zijn echter ook belangrijk op een volwassen leeftijd en zelfs als je ouder wordt.
Bij volwassenen zijn gezonde niveaus belangrijk voor de algemene gezondheid, het ziekterisico, de lichaamssamenstelling, de seksuele functie en nog veel meer. Bovendien zorgt een goed testosterongehalte voor een snelle winst in spiermassa en vitaliteit.
Interessant genoeg speelt het ook een belangrijke rol bij de vrouwelijke seksuele gezondheid en welzijn. Het onderzoek is vrij overtuigend: zowel mannen als vrouwen moeten, vooral als ze ouder worden, zorgen dat ze gezonde niveaus van testosteron hebben.
Hier zijn acht manieren om je testosteron op een natuurlijke manier te verhogen.
1: Testosteron verhogen door lichaamsbeweging en gewichtheffen
Lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om verschillende levensstijl gerelateerde ziekten aan te pakken. Interessant is dat het ook een stimulans voor je testosteron kan zijn. Uit een grote studie bleek dat mensen die regelmatig oefeningen deden hogere testosteronspiegels hadden. Bij ouderen verhoogt lichaamsbeweging de testosteronniveaus, de fitheid en de reactietijd.
Nieuw onderzoek bij mannen met overgewicht suggereert dat een verhoogde lichamelijke activiteit zelfs voordeliger was voor het verhogen van de testosteronspiegels dan een dieet om gewicht te verliezen. Een weerstandtraining, zoals gewichtheffen, is het beste type van oefening om je testosteron zowel op de korte als op de lange termijn te stimuleren.
Een hoge intensiteit interval training (HIIT) is ook zeer effectief, alhoewel dit type oefening niet voor iedereen geschikt is.
De inname van cafeïne en creatine als supplement kan je niveaus van testosteron, in combinatie met een trainingsprogramma, verder stimuleren.
2: Testosteron verhogen door eiwitten, vetten en koolhydraten te eten
Wat je eet heeft een belangrijke invloed op je testosteron evenals op je andere hormoonspiegels. Daarom moet je aandacht besteden aan je calorie-inname en een dieet strategie hebben voor op de lange termijn. Constant diëten of te veel eten kan je testosterongehalte verstoren. Het eten van voldoende eiwitten kan je helpen bij het handhaven van gezonde niveaus van testosteron en kan je helpen bij vetverlies, dat ook gekoppeld is aan je testosteron.
Uit onderzoek blijkt dat de inname van koolhydraten ook een grote rol speelt bij het optimaliseren van je testosteronniveau tijdens de krachttraining. Uit onderzoek blijkt dat voldoende gezonde vetten ook gunstig zijn voor je testosteron en je gezondheid. Een dieet dat voornamelijk gebaseerd op volkoren en hele voedingsmiddelen is het beste, met name een gezonde balans van vetten, eiwitten en koolhydraten is essentieel. Dit kan zowel de hormoonspiegel als je gezondheid op de lange termijn optimaliseren.
3: Testosteron verhogen door je stress- en cortisolniveaus te verlagen
Onderzoek heeft de gevaren van langdurige stress aangetoond, wat ook de niveaus van het hormoon cortisol kan verhogen. Een onnatuurlijke verhoging van het cortisol kan snel de testosteron verminderen. Deze hormonen werken eigenlijk als een wip, als het ene omhoog gaat, gaat het andere naar beneden.
Stress en hoge niveaus van cortisol kunnen ook voor een verhoging van de voedselinname, de gewichtstoename en de opslag van schadelijk lichaamsvet rond je organen zorgen. Deze veranderingen kunnen ook een negatieve invloed hebben op je testosterongehalte. Voor zowel een optimale gezondheid als optimale hormoonspiegels moet je proberen om stressvolle situaties in je leven te verminderen.
Focus je op een dieet op basis van volkoren en ongeraffineerd voedsel, regelmatige lichaamsbeweging, een goede nachtrust, plezier en een evenwichtige levensstijl want dit kan je stress verminderen en je gezondheid en testosteron verbeteren.
4: Testosteron verhogen door vitamine D
Vitamine D is hard op weg om ‘s werelds meest populaire vitamine te worden.
Onderzoek heeft aangetoond dat het verschillende voordelen heeft voor de gezondheid en dat het ook kan werken als een natuurlijke testosteron booster. Ondanks het belang ervan heeft bijna de helft van de Nederlandse bevolking een tekort aan vitamine D en een nog hoger percentage heeft schrikwekkende niveaus. Uit een 12-maanden durende studie bleek dat supplementen met ongeveer 3.000 IE vitamine D3 per dag de testosteronspiegel met ongeveer 25% verhoogde.
Bij ouderen optimaliseerde vitamine D en calcium ook het testosteron, wat leidde tot een verminderd risico op vallen.
Om je testosteron te kunnen verhogen en te kunnen profiteren van de andere voordelen van vitamine D moet je voor een regelmatige blootstelling aan zonlicht zorgen of dagelijks een supplement innemen met 3.000 IE.
5: Testosteron verhogen door vitamine- en mineralensupplementen
Hoewel de voordelen van multivitaminen fel onder vuur liggen, kunnen specifieke vitamines en mineralen echt gunstig zijn. Uit één studie bleek dat zink en vitamine B supplementen de zaadkwaliteit met 74% verbeterden. Zink verhoogt ook het testosteron bij sporters en bij mensen die een tekort aan zink hebben.
Andere studies suggereren dat ook vitamine A, C en E een rol kunnen spelen bij de niveaus van het geslachtshormoon testosteron, hoewel hier nog wel wat meer onderzoek naar gedaan moet worden.
Uit onderzoek blijkt ook dat, van alle vitaminen en mineralen die er beschikbaar zijn, vitamine D en zink de beste oplossingen zijn om de testosteronniveaus te verhogen.
6: Testosteron verhogen door een goede nachtrust
Het krijgen van een goede nachtrust is net zo belangrijk voor je gezondheid als je dieet en lichaamsbeweging. Het kan ook effect op je testosterongehalte hebben. De ideale hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon, maar uit een studie bleek dat het slapen van slechts 5 uur per nacht gekoppeld was aan een vermindering van 15% van de testosteronspiegel.
Uit een andere studie bleek dat degenen die slechts vier uur per nacht sliepen, deficiënte niveaus bleken te hebben. Andere lange-termijn studies ondersteunen dit. Een studie heeft aangetoond dat voor elk extra uur slaap dat je krijgt, je testosteron gemiddeld 15% stijgt.
Hoewel sommige mensen prima functioneren met minder slaap, suggereert onderzoek dat ongeveer 7-10 uur slaap per nacht het beste is voor de gezondheid en de niveaus van testosteron.
7: Testosteron verhogen door natuurlijke testosteron boosters
Slechts een paar natuurlijke testosteron boosters worden door wetenschappelijke studies ondersteund. Het kruid waar het meeste onderzoek naar is gedaan heet ashwagandha. Een studie die de effecten van dit kruid op onvruchtbare mannen onderzocht, vond een stijging van 17% van de testosteronspiegel en een stijging van 167% van het aantal zaadcellen.
Bij gezonde mannen verhoogde ashwagandha dit met 15%. Bij een andere studie werd ontdekt dat het cortisol met ongeveer 25% daalde, wat ook heel gunstig is voor het testosteron.
Gemberextract kan ook een stimulans voor je niveaus zijn. Het is een heerlijk kruid dat ook diverse andere voordelen voor de gezondheid biedt. Het grootste deel van het onderzoek naar gember is gedaan bij dieren. Tijdens een studie onder onvruchtbare mannen werd wel ontdekt dat gember de testosteronspiegel met 17% kon verhogen en ook niveau van andere belangrijke geslachtshormonen stimuleerde.
Andere populaire kruiden die door een aantal studies bij zowel dieren als mensen worden ondersteund, zijn horny goat weed, fluweelboon, shilajit en tongkat ali. Toch is het belangrijk om op te merken dat het meeste onderzoek is uitgevoerd bij muizen of onvruchtbare mannen met een laag testosteronspiegel. Als je normale niveaus van testosteron hebt, is het onduidelijk of je veel aan deze supplementen zult hebben.
8: Testosteron verhogen door een gezonde levensstijl
Er zijn verschillende andere factoren die van invloed kunnen zijn op je hormoonspiegels. Een gezond seksleven speelt een belangrijke rol in de regulering van je geslachtshormoon testosteron. Een hoge blootstelling aan oestrogeen-achtige stoffen kan ook invloed hebben op je niveaus, dus probeer de dagelijkse blootstelling aan BPA, parabenen en andere chemische stoffen, die worden gevonden in sommige soorten plastic, te minimaliseren.
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat, of het nu medisch of recreatief is, overmatig veel alcohol of drugs je testosteron ook kunnen verlagen.
Plezier maken, gelukkig zijn en succes hebben kunnen je helpen om je gezondheid en testosteron goed te houden - dus zorg ervoor dat dit een onderdeel van je dagelijkse leven is.
8 natuurlijke supplementen om je testosteron te verhogen
Testosteron boosters zijn natuurlijke supplementen die je testosterongehalte kunnen verhogen. Ze werken door het direct verhogen van je testosteron of verwante hormonen en sommige voorkomen dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen.
Hier zijn de acht beste testosteron stimulerende supplementen.
1: Testosteron verhogen met D-Asparaginezuur
D-Asparaginezuur is een natuurlijk aminozuur dat een lage testosteronspiegel kan stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste manier waarop het werkt, het verhogen is van het follikelstimulerend hormoon en het luteïniserend hormoon. Dit is belangrijk omdat het luteïniserend hormoon ervoor zorgt dat de cellen van Leydig in de testes meer testosteron gaan aanmaken. Een onderzoek bij dieren en mensen heeft aangetoond dat een slechts 12 dagen gebruik van D-asparaginezuur het luteïniserend hormoon en de testosteronproductie en het transport door het lichaam verhoogt.
Het kan ook helpen bij de zaadkwaliteit en de productie. Tijdens een onderzoek van 90 dagen kregen mannen met een verminderde productie van zaadcellen D-asparaginezuur. Het aantal zaadcellen verdubbelde; een stijging van 8,2 miljoen zaadcellen per ml naar 16,5 miljoen zaadcellen per ml.
Tijdens een andere studie werden atletische mannen met een gezonde testosteronspiegel 28 dagen gevolgd in hun routine van krachttraining. De helft van hen kreeg 3 gram D-asparaginezuur per dag. Beide groepen vertoonden significant meer spiermassa. Er was echter geen toename van testosteron bij de groep die D-asparaginezuur kreeg.
2: Testosteron verhogen met Vitamine D
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, die bij blootstelling aan zonlicht wordt aangemaakt in de huid. Zijn actieve vorm functioneert als een steroïde hormoon in het lichaam. Tegenwoordig heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan zonlicht, wat resulteert in lage of deficiënte niveaus van vitamine D.
Het verhogen van je vitamine D-niveau kan je testosteron een boost geven en ook de kwaliteit van je sperma verbeteren.
Tijdens een studie werd ontdekt dat er een nauwe correlatie tussen vitamine D-deficiëntie en een laag testosteron bestaat. Wanneer de deelnemers meer tijd doorgebrachten in de zomerzon namen hun vitamine D- en hun testosteronniveaus toe.
Tijdens een onderzoek van één jaar werden 65 mannen verdeeld over 2 groepen. De helft van hen nam 3.300 IE vitamine D per dag. De vitamine D-niveaus bij de supplementgroep verdubbelden en hun testosteronspiegel steeg met ongeveer 20%, van 10,7nmol/l naar 13,4nmol/l.
Om meer vitamine D te krijgen moet je meer tijd in de zon doorbrengen. Je kunt ook 3000 IE vitamine D3 per dag in de vorm van een supplement gebruiken en meer vitamine-D rijk voedsel eten.
3: Testosteron verhogen met Tribulus terrestris
Tribulus (Tribulus terrestris) is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde. Studies op dieren laten een verbeterd libido en verhoogde testosteronniveaus zien.
Tijdens een onderzoek van 90 dagen, uitgevoerd bij mannen met erectiestoornissen, werd ontdekt dat het gebruik van tribulus de seksuele gezondheid verbeterde en de testosteronspiegel met 16% verhoogde.
Recent onderzoek laat geen voordeel van het nemen van tribulus zien bij jonge topsporters en gezonde mannen met een normale testosteronniveaus.
Zoals de meeste testosteron boosters blijkt ook Tribulus voordelen aan mannen met een lage testosteron of een verminderde seksuele functie te kunnen bieden, maar het lijkt de testosteron bij personen met normale of gezonde niveaus niet te verhogen.
4: Testosteron verhogen met Fenegriek
Fenegriek is een andere populaire op kruiden gebaseerde testosteron booster. Onderzoek suggereert dat het kan werken door de enzymen, die testosteron omzetten in oestrogeen, te verminderen. Een van de meest uitgebreide studies testte twee groepen van 15 mannen over een periode van acht weken.
Alle 30 deelnemers deden vier keer per week een weerstandstraining, maar alleen de deelnemers van één van de groepen ontvingen 500mg fenegriek per dag. De testosteronniveaus waren flink toegenomen bij de groep die fenegriek kreeg, terwijl ze bij de groep, die alleen aan gewichtheffen deed, eigenlijk een lichte daling zagen. Degenen die fenegriek kregen, ervaarden ook een grotere toename van vetverlies en kracht.
Tijdens een andere studie werd de invloed van fenegriek op de seksuele functie en de kwaliteit van leven onderzocht. De onderzoekers gaven 60 gezonde mannen tussen de 25 en 52 jaar oud, gedurende zes weken eenmaal per dag ofwel 600mg fenegriek of een lege placebopil.
De deelnemers meldden verbeteringen in sterkte na het nemen van de fenegrieksupplementen. De onderzoekers ontdekten ook:
een verhoogd libido: 81% van de groep;
verbeterde seksuele prestaties: 66% van de groep;
hogere energieniveaus: 81% van de groep;
een verbeterd welzijn: 55% van de groep.
5: Testosteron verhogen met Gember
Gember is een veelgebruikt kruid en speelt al eeuwenlang een rol in de alternatieve geneeskunde. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid zoals het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de testosteronniveaus.
Tijdens verschillende studies op ratten werd aangetoond dat gember positieve effecten heeft op de testosteronniveaus en de seksuele functie. Tijdens een 30-daagse studie ontdekten onderzoekers dat gember het testosteron en het luteïniserend hormoon bij ratten met diabetes kon verhogen.
Tijdens een andere studie verdubbelden de testosteronniveaus van ratten. Uit een derde studie bleek een grotere toename van testosteron als ze de hoeveelheid gember die de ratten kregen verdubbelden.
Tijdens een van de weinige studies op mensen, kregen 75 onvruchtbare mannen dagelijks een supplement met gember. Na drie maanden hadden zij een stijging van 17% van de testosteronspiegel en het niveau van het luteïniserend hormoon was bijna verdubbeld. Bij het meten van de gezondheid van het sperma vonden de onderzoekers ook een aantal verbeteringen, waaronder een stijging van 16% van het aantal zaadcellen.
Hoewel er nog veel meer onderzoek nodig is over gember en testosteron weten we wel dat het eten van gember zeer veilig is en tal van andere voordelen voor de gezondheid biedt.
6: Testosteron verhogen met DHEA
Dehydro-epiandrosteron (DHEA) is een natuurlijk hormoon in je lichaam.
Het speelt een grote rol bij het stimuleren van testosteron en bij het beheersen van de oestrogeenniveaus. Op basis van haar biologische effecten is gebruik van DHEA een zeer populaire manier geworden om het testosteron te verhogen.
Van alle testosteron stimulerende supplementen is DHEA het beste en het meest uitgebreid onderzocht. Verschillende studies hebben aangetoond dat, in vergelijking met een placebo, 50-100mg DHEA per dag de testosteronniveaus met maximaal 20% kan stimuleren.
Zoals bij de meeste supplementen zijn de meningen over de resultaten gemengd. Tijdens verschillende andere studies werden soortgelijke doseringen gebruikt, maar vonden geen effect.
Daarom is het effect van DHEA op de testosteronniveaus niet erg duidelijk. Toch is het gebruik van DHEA bij professionele sporten verboden en daarom dus ook niet geschikt voor professionele atleten. Net zoals een aantal van de andere supplementen kunnen ze het beste worden gebruikt door mannen met een lage DHEA- of testosteronniveaus.
In het kort: Hoewel DHEA een van de meest populaire testosteron boosters op de markt is, is er nog wel meer onderzoek nodig. Ongeveer 100mg lijkt een veilige en effectieve dagelijkse dosis.
7: Testosteron verhogen met Zink
Hoewel het bekend is als afrodisiacum, is zink een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 100 chemische processen in het lichaam. Net zoals met vitamine D, zijn de zinkniveaus in het lichaam nauw verbonden met de testosteronniveaus.
Tijdens een studie werden de effecten van zink op onvruchtbare mannen met of te lage of normale testosteronniveaus onderzocht. De onderzoekers ontdekten aanzienlijke voordelen voor mannen met lage niveaus van testosteron, met inbegrip van meer testosteron en zaadcellen. Ze ontdekten geen extra voordeel voor mannen met een normaal niveau van testosteron.
Professionele worstelaars nemen elke dag zink in, om ze tijdens hun trainingsregime te helpen bij de daling van de testosteronniveaus.
Volgens deze studies kan zink je helpen bij het stimuleren van de testosteronniveaus als je een laag testosteron of een tekort aan zink hebt. De inname van zink blijkt ook handig te zijn als je moeite hebt om te herstellen van een hoge intensiteit training.
8: Testosteron verhogen met Ashwagandha
Ook bekend als withania somnifera is ashwagandha een kruid dat wordt gebruikt in de oude Indiase geneeskunde. Ashwagandha wordt hoofdzakelijk gebruikt als een adaptogeen, wat betekent dat het helpt bij het omgaan met stress en angst.
Tijdens een studie werden de voordelen ervan op de kwaliteit van het sperma van onvruchtbare mannen getest, die over een periode van drie maanden 5 gram per dag ontvingen. De mannen in deze studie hadden een stijging van 10-22% van de testosteronspiegel. Bovendien werd 14% van de partners van de deelnemers zwanger.
Een andere studie suggereert dat ashwagandha de sportprestaties, de kracht en het vetverlies verhoogt terwijl het ook de testosteronniveaus aanzienlijk verbetert.
Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat ashwagandha de testosteronniveaus bij gestreste individuen kan verhogen. Dit komt waarschijnlijk door het verminderen van het stresshormoon cortisol.
In het kort: nieuw onderzoek toont aan dat ashwagandha kan helpen bij het verhogen van de testosteronniveaus, terwijl het ook het seksueel functioneren en de algemene gezondheid kan verbeteren.
Tot slot…
Testosteron is voor veel aspecten van de gezondheid en de lichaamssamenstelling van cruciaal belang. Interessant is dat er tegenwoordig honderden testosteron verhogende supplementen beschikbaar zijn. Maar slechts een paar van deze supplementen is ook significant onderzoek gedaan. De meeste van deze supplementen zullen waarschijnlijk alleen een merkbaar voordeel geven aan personen met vruchtbaarheidsproblemen of met lage testosteronniveaus
Sommige supplementen hebben ook voordeel voor competitieve sporters of lijners, die dankzij het beperkende of stressvolle regime dat ze moeten volgen, vaak een significante daling van testosteron ervaren.
Velen van deze supplementen werken mogelijk ook voor gezonde en actieve individuen (zoals gewichtsheffers) maar dit is in de meeste gevallen niet goed onderzocht.
Bronnen
www.medicinenet.com/high_and_low_testosterone_levels_in_men/views.htm
en.wikipedia.org/wiki/Testosterone
www.medscape.com/viewarticle/844681
testosteronetalks.com/14-benefits-of-high-testosterone-in-men/
draxe.com/natural-testosterone-boosters/