Taurine: het meest weelderige aminozuur.

Dé nutritionele factor voor het lange leven.
De connectie tussen taurine en een lang leven is zo sterk dat researchers intussen taurine de eretitel van “de nutritionele factor voor het lange leven van de Japanners“ hebben meegegeven.

Taurine promoot de cardiovasculaire gezondheid, de insulinegevoeligheid, de balans van de elektrolyten, de functie van het gehoor en de modulatie van het immuunsysteem. Bij onderzoek op dieren naar de bescherming taurine tegen hartfalen, bleek dat dit aminozuur de mortaliteit met zowat 80% verminderde.

De weldadige effecten van taurine zijn zo breed en extensief dat wetenschappers deze stof zijn gaan beschrijven als een wonderbaarlijke molecule.

Taurine wordt een overvloedige mate gevonden in gezonde lichamen. Toch is het zo dat zekere diëten, in het bijzonder vegetarische of veganistische diëten, een gebrek vertonen aan voldoende hoeveelheden taurine.

Verschillende ziektes en aandoeningen, zoals falen van de lever, de nieren en het hart, DIABETES en kanker, kunnen allemaal een oorzaak zijn voor een tekort aan taurine. Ook zullen lichamen die ouder worden intern vaak een onvoldoende hoeveelheid aan taurine kunnen produceren, wat als gevolg heeft dat supplementen met taurine voor deze mensen onontbeerlijk zijn.

Dit is een andere reden waarom mensen die geïnteresseerd zijn in een lang en gezond leven zeker moeten overwegen om dit vitale en ook weinig kostende voedingsmiddel toe te dienen in de vorm van een supplement. In dit artikel zal je onder meer te weten komen hoe een verhoogd peil aan taurine kan bijdragen tot een betere gezondheid op cardiovasculair, metabolisch en neurologisch vlak.

 

Waarom extra supplementen met taurine?
In het enthousiasme om op zoek te gaan naar die componenten die bijdragen tot een langer en gezond leven, wordt soms het belang van bekende zaken die al tientallen jaren geleden werden ontdekt weer vergeten. Dit is zeker ook het geval bij taurine. Vroeger kregen mensen taurine toegedeeld als een deel van een eetpatroon dat talloze voedingsstoffen bevatte, maar dit product is vreemd genoeg intussen niet meer zo populair als het ooit wel was.

Een studie die werd uitgebracht in november 2012 (Taurine: A “very essential” amino acid) bracht het stoutmoedige statement dat taurine een van de meest essentiële substanties van het lichaam genoemd mag worden.

De auteurs (Harris Ripps & Wen Shen) schreven zelfs letterlijk dat gezien zijn brede verspreiding, zijn vele beschermende eigenschappen voor het lichaam, en de functionele significantie van taurine voor de ontwikkeling van onze cellen, de voeding en ons overleven, dit is zeker een van de meest essentiële stoffen voor het menselijk lichaam mag genoemd worden.

Ook al is het mogelijk voor je lichaam om zelf taurine te gaan aanmaken, toch zal je meer taurine moeten verwerven doorheen je eetpatroon en eventueel extra toegediende supplementen om zo een optimale hoeveelheid van dit essentiële voedingsmiddel te kunnen bekomen.

De essentiële rol van taurine hebben wetenschappers intussen niet meer weerlegbare manier weten aan te tonen.

Het is dan ook duidelijk dat het toedienen van extra supplementen met taurine kan voorzien in tal van gezonde effecten voor je gezondheid, waaronder het herstellen van de insulinegevoeligheid, het bestrijden van diabetische complicaties, het omkeren van verschillende factoren bij de vorming van cardiovasculaire ziektes, het voorkomen en behandelen van de vette leverziekte, het verlichting brengen bij bewusteloosheid, het omkeren van tinnitus (oorsuizen) en nog tal van andere aandoeningen en kwalen.

 

Wat je zou moeten weten!
1. Taurine is het meest weelderige aminozuur waar je ooit van gehoord hebt. Het wordt doorheen het hele lichaam aangetroffen, maar in het bijzonder in die weefsels die prikkelbare cellen bevatten, zoals de zenuwen en de hartspier.

2. Er zijn sterke epidemiologische studies beschikbaar met de nodige bewijzen die suggereren dat bepaalde groepen die de hoogste levensverwachting hebben grotere hoeveelheden aan taurine consumeren dan zij in de rest van de wereld.

3. Supplementen met taurine kunnen DIABETES helpen voorkomen, net als obesitas in dierlijke modellen. Bovendien kunnen ze de effecten van beide condities bij mensen eveneens verminderen.

4. Een supplement met taurine versterkt de cellen van de hartspier, verlengt de levensverwachting van de mens, en beschermt hem tegen schade. Eveneens zullen deze supplementen vele factoren die leiden tot atherosclerose en alle dodelijke gevolgen hiervan sterk weten te verminderen.

5. Taurine beschermt de retina en de cellen van het binnenoor tegen schade, en het normaliseert de stroom van calciumionen die nodig zijn voor een goede functie van deze organen.

6. Er is intussen groeiend bewijs door de wetenschap gevonden dat taurine een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van epileptische aanvallen en schade aan de lever, twee condities die kunnen worden toegeschreven aan de toxische effecten van delicate weefsels.

7. Taurine bevordert de werking van insuline, verbetert de glucosetolerantie, en ageert als een krachtig antioxidant

8. Taurine is vitaal voor het goede functioneren van de mineralen kalium, calcium, magnesium en natrium.

9. Taurine regelt het hartritme, de contracties van het hart, de bloeddruk, de werking van de bloedplaatjes, en het functioneren van de neuronen.

10. Taurine geeft de levercellen verschillende toxines.

11. Taurine helpt de zuren in de gal te vormen en de stabiliteit van de celmembranen te onderhouden.

12. Taurine reduceert de synthese van lipiden en cholesterol die in verband kunnen worden gebracht met atherosclerose.