Onder invloed van stress, gaat er werkelijk van alles volledig anders lopen in je lichaam! De triggers daarvoor zijn het stress hormoon cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat de lever uit de opgeslagen glycogeen, glucose in het bloed brengt! Je moet immers snel weg kunnen rennen of vechten en daar is veel energie voor nodig! Kortstondig.

 

De lever slaat suiker, dat we niet direct nodig hebben, op in de levercellen als glycogeen (zetmeel). Een gezonde lever bevat altijd veel glycogeen. Wanneer we behoefte hebben aan extra suikers, zet de lever glycogeen weer om in glucose, dat wordt afgegeven aan het bloed. De lever heeft een veel grotere rol in het constant houden van de bloedsuikerspiegel dan de alvleesklier, die alleen tijdens het eten de suikers UIT het bloed haalt.

 

Door stress blijft de suikerspiegel in je bloed, lange tijd onnatuurlijk hoog!

 

Doorgaans was de stress reactie voldoende om ons vege lijf te redden, maar door de geschiedenis heen wordt de mens aan steeds meer stressoren blootgesteld en duren onze stress situaties eindeloos!! En wat doet dat ondertussen met je lijf? Het houdt de bloedsuikers constant onnatuurlijk hoog. Omdat de suikers vervolgens helemaal niet worden opgebruikt, verzint het lichaam een andere oplossing! Het gaat suikerverslindende cellen maken die als eerste in de bloedbaan worden gebracht om daar de suikers om te zetten naar melkzuur!

 

Het mooie plan van het lichaam om suikers uit het bloed te halen, loopt helaas faliekant mis. We blijven namelijk maar stressen en we blijven steeds maar suikers, alcohol, pizza’s, brood, rijst en pasta’s eten. En daar zitten nou eenmaal niet zo heel veel B-vitamines in. Er zit eigenlijk helemaal niets in waar we behoefte aan hebben, om gezond te functioneren.

 

Mede door een overactief zenuwstelsel vanwege de constante stress, dat ook rijkelijk gebruik maakt van deze vitamines, maar ook van zouten en mineralen, ontstaat er in de lever een tekort aan B vitamines  voor zijn eigen synthese!

 

Het lichaam moet kunnen beschikken over 24 (!) B-vitamines, waarvan er heel wat het makkelijkst beschikbaar komen door het eten van eieren, kaas, vlees, zuivel en vooral LEVER! Van de 24 zijn er 8 essentieel en kunnen dus niet door het lichaam zelf worden gemaakt. Ze kunnen soms wel worden opgeslagen in de lever voor hele lange tijd, zoals B12. De 8 essentiële B-vitamines zijn:

 

Thiamine (Vitamine B1)

Riboflavine (Vitamine B2)

Nicotinezuur en nicotinamide (Vitamine B3)

Panthotheenzuur (Vitamine B5)

Pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine en hun fosfaatesters (Vitamine B6)

Biotine ook wel Vitamine H genoemd (de naam vitamine B8 wordt nauwelijks meer gebruikt)

Foliumzuur en folaat (de naam vitamine B11 wordt nauwelijks meer gebruikt)

Cobalamine-verbindingen (Vitamine B12)

 

De overige B-vitamines die hier worden besproken, worden in de lever gemaakt, als de lever dat kan! We noemen ze semi-essentieel en ze zijn vooral van belang voor de stofwisseling van de cel.

 

Foto: Eén van de vele recepten uit mijn boek: Boek bestellen Klik hier

Bron: Linda Woudstra