Laat het onzichtbare niet zichtbaar worden!

Hoe laconiek wil jij blijven t.a.v. Chronische ziekten?

 

In Nederland hebben bijna 9 miljoen mensen één of meer chronische ziekten (diabetes, coronaire hartziekte bij ruim 40% van de mensen met hartfalen en comorbiditeit, en artrose bij een derde van de mensen met een chronische nek- of rugaandoening en comorbiditeit, zo ook psychische stoornissen). Deze schatting is gebaseerd op een selectie van 28 chronische ziekten, gemeten in de huisartspraktijk (Ook cijfers van het RIVM).

 

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Diabetes zorgt voor veel andere problemen in het lichaam, complicaties. Al ruim 1,7 miljoen Nederlanders en Belgen hebben diabetes en elke week komen daar 1.500 bij! Vooral bij jongeren is het aantal schrikbarend toegenomen! 9 van de 10 mensen met diabetes heeft Type 2.

In de Verenigde Staten zijn dat er inmiddels 30 miljoen, en 85 miljoen die het nog niet weten. Wereldwijd hebben honderden miljoenen mensen diabetes!

750.000 Nederlanders lopen groot risico om diabetes te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes.

 

Wereldwijd hebben 415 miljoen mensen diabetes, dat is 1 op de 11 volwassenen nu! Tegen 1 op de 160 in 1985, toen er 30 miljoen diabetes hadden. De voorspelling voor 2040 is dat er dan 642 miljoen diabetes zullen hebben! Ook het aantal jonge mensen met diabetes neemt schrikbarende vormen aan...

Bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst komt diabetes het vaakst voor. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes.
Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.

De cijfers zijn grotendeels afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het zijn de meest recente bekende cijfers.

Wij kunnen hier met z’n allen wat tegen doen!