Orgaanvlees was eens een geliefd en gewaardeerde bron van voedsel. Vandaag de dag schrikt alleen al de benoeming ‘orgaanvlees’ veel mensen af. Dat is jammer want het is ongelofelijk voedzaam. Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op orgaanvlees en het geweldige effect ervan op je gezondheid – daarnaast vertel ik je ook over de negatieve eigenschappen ervan.

 

Wat is orgaanvlees?

Orgaanvlees, soms aangeduid als “slachtafval,”, het zijn de organen van dieren dat mensen bereiden en consumeren als voedsel.

De meest gebruikte organen zijn afkomstig van koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en eenden.

Tegenwoordig worden de meeste dieren gefokt voor hun vlees. Orgaanvlees wordt vaak over het hoofd gezien, het meeste vlees wordt doorgaans geconsumeerd als steaks, drumsticks of vermalen tot gehakt.

Echter, vroeger aten ze niet alleen het vlees. Ze aten ook de organen zoals hersenen, darmen en zelfs testikels. In feite, werden de organen zeer gewaardeerd( 1 ).

Orgaanvlees kan een geweldige aanvulling op uw voeding zijn. Ze zitten vol met voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en foliumzuur en ze zijn ook een uitstekende bron van ijzer en eiwitten.

 

Wat zijn de verschillende soorten?

De meest voorkomende vormen van orgaanvlees zijn onder meer:

 • Lever: Lever is het orgaan van de detox. Het is ook de voedingswaarde krachtpatser van orgaanvlees en soms aangeduid als “multivitamine van de natuur.”
 • Tong: Tong is eigenlijk meer een soort spier. Het is mals en smakelijk stuk vlees te wijten aan het hoge vetgehalte.
 • Hart: De rol van het hart is om bloed rond te pompen in het lichaam. Het lijkt niet eetbaar,, maar het is eigenlijk mager en zeer smakelijk.
 • Nieren: Net als mensen, zoogdieren hebben twee nieren. Hun rol is om afval en giftige stoffen uit het bloed te filteren.
 • Hersenen: Hersenen worden beschouwd als een delicatesse in vele culturen, en het is een rijke bron van omega-3 vetzuren.
 • Zwezeriken: De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij  jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp
 • Pens: Pens is de de eerste van de voormagen bij herkauwers. De meeste pens is van runderen en kan een zeer stevige structuur hebben.

Afbeelding. Zwezerik zoals ik die zelf vaak eet. Echt een delicatesse!!

 

Orgaanvlees is zeer voedzaam

 

Het voedingsprofiel van orgaanvlees varieert enigszins afhankelijk van het dier en -soort orgaan.

Maar de meeste organen zijn zeer voedzaam. In feite zijn de meeste voedzamer dan spiervlees.

Ze zijn bijzonder rijk aan B-vitaminen, zoals vitamine B12 en foliumzuur. Ze zijn ook rijk aan mineralen, waaronder ijzer, magnesium, selenium en zink, en belangrijke vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K.

Bovendien orgaanvlees is een uitstekende eiwit bron.

Nog belangrijker, dierlijk eiwit biedt alle negen essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft om effectief te functioneren.

Een 100 gram portie gekookte runderlever verschaft ( 2 ):

 • Calorieën: 175
 • Eiwit: 27 gram
 • Vitamine B12: 1.386% van de ADH
 • Koper: 730% van de ADH
 • Vitamine A: 522% van de ADH
 • Riboflavine: 201% van de ADH
 • Niacine: 87% van de ADH
 • Vitamine B6: 51% van de ADH
 • Selenium: 47% van de ADH
 • Zink: 35% van de ADH
 • Ijzer: 34% van de ADH

 

Voordelen van het toevoegen van orgaanvlees aan uw voeding

Het eten van orgaanvlees heeft een aantal voordelen:

 • Uitstekende bron van ijzer: Vlees bevat heemijzer, dat is zeer biologisch, dus wordt het beter door het lichaam opgenomen dan non-heemijzer uit plantaardig voedsel ( 3 , 4 ).
 • Houd u langer vol: Vele studies hebben aangetoond dat eiwitrijke diëten eetlust vermindert en een gevoel van volheid geeft. Zij kunnen ook gewichtsverlies bevorderen door het verhogen van uw stofwisseling ( 5 , 6 , 7 ).
 • Kan helpen behouden spiermassa: Orgaanvlees is een bron van hoogwaardige eiwitten, dat is belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa ( 8 , 9 , 10 ).
 • Grote bron van choline: Orgaanvlees behoren tot ‘s werelds beste bronnen van choline, dat is een essentiële voedingsstof voor de hersenen, spieren en gezondheid van de lever dat veel mensen niet genoeg van krijgen ( 11 , 12 ).
 • Goedkoper en minder afval: Orgaanvlees is niet een populair stuk vlees, dus je kunt vaak voor een goedkope prijs krijgen. Het eten van deze delen van het dier vermindert ook voedselverspilling.

 

Verhoogd orgaanvlees cholesterol?

Orgaanvlees is rijk aan cholesterol, ongeacht uit welke dierlijke bron.

Een 100 g hersenen van het rund bevat 1,033% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor cholesterol, terwijl de nieren en de lever 239% en 127%, respectievelijk bevatten ( 2 , 13 , 14 ).

Velen associëren cholesterol met verstopte slagaders, medicatie en hart-en vaatziekten.

Echter wordt cholesterol door de lever geproduceerd, waardoor uw lichaam cholesterol reguleert op basis van uw cholesterol-inname ( 15 ).

Als je cholesterol-rijke voedingsmiddelen eet, uw lever reageert door minder te produceren. Daarom voedingsmiddelen met een hoog cholesterol hebben slechts een gering effect op uw totale cholesterolgehalte in het bloed ( 16 , 17 ).

Nog belangrijker, de hoeveelheid cholesterol uit de voeding heeft een gering effect, indien van toepassing, op uw risico op hart-en vaatziekten ( 18 , 19 ).

Een recente analyse keken naar 40 prospectieve studies op cholesterol consumptie en risico voor de gezondheid. Zij concludeerde dat cholesterol uit de voeding niet significant werd gekoppeld aan zowel hart-en vaatziekten of een beroerte bij gezonde volwassenen ( 20 ).

Toch lijkt er een subgroep van individuen – ongeveer 30% van de bevolking – die gevoelig zijn voor cholesterol. Voor deze mensen kan het consumeren van cholesterol-rijk voedsel een toename van de totale cholesterol veroorzaken (19 ,21 ).

 

Nadelen eten van orgaanvlees

 Er zijn niet veel nadelen aan het opnemen van orgaanvlees in uw voeding.

Dat gezegd hebbende, sommige mensen kunnen kwetsbaar zijn voor hoge inname en is het beste om hun consumptie te beperken.

Mensen met jicht moeten inname beperken

Jicht is een veel voorkomende vorm van artritis.

Het wordt veroorzaakt door de hoge niveaus van urinezuur in het bloed, waardoor gewrichten zwellen en gevoelig worden.

Purine in de voeding vormt urinezuur in het lichaam. Orgaanvlees is bijzonder hoog in purine, dus het is belangrijk om deze voedingsmiddelen met mate te eten als u jicht heeft ( 22 ).

Zwangere vrouwen moeten hun inname beperken

Orgaanvlees is een rijke bron van vitamine A , vooral de lever. Tijdens de zwangerschap, speelt vitamine A een essentiële rol in de foetale groei en ontwikkeling.

De National Institutes of Health heeft een bovengrens van 10.000 IE vitamine A per dag, een overmatig gebruik is in verband gebracht met ernstige aangeboren afwijkingen( 23 , 24 ).

De aangeboren afwijkingen omvatten hart, ruggenmerg en neurale buisdefecten, afwijkingen van de ogen, oren en neus, en defecten in het maagdarmkanaal en de nieren ( 25 ).

Een studie meldde dat zwangere moeders die meer dan 10.000 IE vitamine A per dag uit de voeding consumeren hebben een 80% hoger risico op een kind met een aangeboren afwijking, in vergelijking met moeders die 5.000 IE consumeren of minder per dag ( 25 ).

Daarom is het belangrijk om uw inname van orgaanvlees te beperken tijdens de zwangerschap, vooral als u supplementen met vitamine A neemt.

Bezorgdheid over de gekke koeienziekte

Gekke koeienziekte , officieel bekend als bovine spongiforme encefalopathie (BSE), beïnvloedt de hersenen en het ruggenmerg van runderen.

De ziekte kan zich verspreiden naar de mens via eiwitten genaamd prionen, die zijn vonden in besmette hersenen en ruggenmerg. Het veroorzaakt een zeldzame hersenen ziekte genaamd Creutzfeldt-Jakob (vCJD) ( 26 ).

Gelukkig is er een drastische vermindering van het aantal gevallen van gekke koeienziekte aangezien een toevoer verbod werd geïntroduceerd in 1996.Dit verbod maakte het illegaal om vlees en veevoer te vervoeren ((27 ).

In NL, is het hersenen vlees van risicovol vee en vee met tekenen van BSE niet toegestaan voor consumptie. Andere landen hebben vergelijkbare maatregelen genomen ( 28 ).

In de meeste landen is het risico op het ontwikkelen van vCJD van besmette vee zeer laag. Echter, als je bang bent, kunt u het eten van de hersenen en het ruggenmerg van runderen vermijden.

 

Smaak ontwikkelen voor orgaanvlees

Orgaanvlees wordt steeds populairder in gastronomisch restaurant door hun sterke en unieke smaken.

Omdat het kan enige tijd kan duren voordat u de smaak van orgaanvlees heeft ontwikkelt, kunt u het beste beginnen met de meer licht gearomatiseerd organen zoals de tong en de hersenen.

U kunt ook proberen de lever en de nieren te vermalen en ze te combineren met rund- of varkensvlees gehakt in gerechten zoals Bolognese.

Als alternatief, voeg ze toe aan een langzaam gekookt stoofpot met andere vleessoorten, zoals lamsschenkel. Dit kan helpen je geleidelijk een voorliefde voor deze sterkere smaken te ontwikkelen.

 

Tot Slot

Orgaanvlees vormen een rijke bron van veel vitaminen en mineralen die moeilijk kunnen te verkrijgen van andere levensmiddelen.