Een kaliumtekort is een risicofactor voor diabetes type 2 en voorkomt verstoringen in het glucose metabolisme, meldt een nieuwe studie in The American Journal of Nutrition.  Kalium is een belangrijk mineraal en elektrolyt. Krijg jij er genoeg van binnen? Hoe betrek je dit nutriënt vaker bij je voeding?

 

Om de symptomen van een tekort te voorkomen kun je de volgende voeding bij je dieet betrekken: champignons, aardappelen, rozijnen, linzen, abrikozen, zaden, tomaten, amandelen, avocado’s, cacao en spinazie.

 

Symptomen van een kaliumtekort zijn

  1. Vermoeidheid
  2. Spierkrampen
  3. Zwakte
  4. Intestinale verlamming, wat tot buikpijn kan leiden
  5. Verstopping
  6. Misselijkheid of braken
  7. Vaak een dorstig gevoel
  8. Depressie of verwarring
  9. Eventueel hartritmestoornissen

Oorzaken van een kaliumtekort

Er kunnen veel factoren zijn die en kalium tekort veroorzaken. Kaliumverlies via de urine komt het meeste voor, bijvoorbeeld door medicatie voor een hoge bloeddruk of voor het hart. Diuretica zorgen voor meer urineproductie, en sommige –niet alle- antibiotica doen dit ook, maar in mindere mate. Andere oorzaken van een tekort kunnen zijn: een tekort aan foliumzuur, chronische nierziekte, hartfalen en diabetische keto-acidose. Alcoholgebruik, overmatig sporten/trainen en het gebruik van laxeermiddelen kunnen ook tot de conditie leiden.

 

Een tekort voorkomen

Voorbeelden van kaliumrijke voeding/recepten

  • Omelet met spinazie, champignons, artisjok
  • Pruimensap
  • Linzensoep
  • Pasta met verse zelfgemaakte tomatensaus.
  • Heilbot, aardappel, pompoensoep
  • Verder: gedroogde abrikozen, pruimen, amandelen, zonnebloemzaden, rozijnen
  • Zelfgemaakte chips van zoete aardappel
  • Avocado salade

 

Kalium, ook een elektrolyt

Kalium is behalve een mineraal ook een elektrolyt. Elektrolyten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid van onder andere het hart

Kalium is naast een mineraal ook een elektrolyt. Elektrolyten vervullen een belangrijke rol in ons lichaam, omdat ze de broodnodige elektrische signalen naar onze cellen transporteren. Ze ondersteunen de zenuw- en spierfunctie, hydratatie en bloeddruk. Ook helpen ze bij het herstel van beschadigd weefsel. Kalium ondersteunt ons hartritme en het rondpompen van bloed door ons lichaam.

Een tekort aan dit mineraal kan lastiger zijn dan je misschien denkt. Volgens een rapport van de Oregon State University‘s “speelt het een rol bij sommige chronische ziekten waaronder osteoporose en nierstenen”.

Top 5 kaliumrijke voeding

#1 Lima bonen

#2 Boerenkool

#3 Avocado

#4 Spinazie

#5 Zalm