Preventie om o.a. bij jonge kinderen te voorkomen dat ze later diabetes en/of obesitas ontwikkelen.
Heb jij een kinderwens........, zorg dan, nog voor de conceptie, dat je in een optimale gezondheid verkeerd!
Dit is namelijk van belang voor het nog ongeboren kind. Waarom?
Wanneer je zwanger bent, krijgt jouw kind namelijk dezelfde voeding als dat jij tot je neemt. Meestal besluit men tijdens de zwangerschap niet meer te roken, maar hoe zit dat dan met een overmatig gebruik van suiker-rijke voeding. Suiker is namelijk het nieuwe roken!! Je kindje rookt (lees eet) mee....
Hierdoor is de kans groot dat jouw kindje o.a. te snel groeit en/of te zwaar wordt, waardoor een normale vaginale bevalling niet meer mogelijk is en er alleen nog sprake kan zijn van een keizersnede, wat op zich al niet natuurlijk is. Maar, zal je dan misschien zeggen: “wat is hier dan mis mee”.
Zo’n 70 procent van onze immuuncellen zitten in de darmen. De opbouw van de darmflora van een baby speelt daarom een cruciale rol in de aanleg van het immuunsysteem. Een volwassene heeft 1 kilo bacteriën in zijn darmen. Een pasgeboren baby heeft echter nog geen darmflora. “De eerste bacteriën die zich na de geboorte in de darm vestigen, zijn daarom cruciaal,”
Tijdens onderzoeken bleek, dat muizen met een steriele darm een onvolledig afweersysteem ontwikkelen. Maar baby’s worden ook geboren met een steriele darm en moeten dus die nodige bacteriën nog inslikken.
Tot op heden zijn er een aantal factoren bekend die meespelen bij die ontwikkeling van het microbioom.
De allereerste stap is een vaginale bevalling. Hierbij krijgt de baby een waaier aan bacteriën van zijn moeder binnen. Dat is het wonder van de natuur! En daarom is die eerste stelling, over een optimale gezondheid van de moeder, zo van belang. Dit geldt overigens ook voor de vader, hij is namelijk ook verantwoordelijk als leverancier van gezond zaad!
Bij een keizersnede wordt deze cruciale fase dus gemist! Kinderen die via een keizersnede op de wereld komen, hebben later 20% meer kans om ziektes als astma, diabetes of obesitas te ontwikkelen.
Tot slot is er natuurlijk nog een belangrijk aspect en dat is borstvoeding. Moedermelk bevat niet alleen goede bacteriën, maar ook oligosacchariden, waardoor de juiste bacteriën floreren in de dikke darm.
(Lees in dit verband ook de andere artikelen: Diabetes Type 1 en Coeliakie en Let’s talk about..... Gluten.