De wetenschap staat voor niets. Zo zijn wij al in staat tot reageerbuisbevruchting. De eerste baby die op deze wijze geboren werd is de Britse Louise Brown in 1978. Het is natuurlijk fantastisch om een kinderwens in vervulling te zien gaan, wanneer dit niet op een natuurlijke manier mogelijk blijkt te zijn.

 

De voorbereiding op een dergelijke bevruchting betekend voor de vrouw nog al wat. Dit gaat ondermeer gepaard met een uitvoerige hormoonbehandeling. Op zich is zo een behandeling al een ingreep, buiten het natuurlijke om. De gevolgen van zo een hormoonbehandeling voor het nog ongeboren kind zijn, volgens de wetenschappers, nog niet echt bekend. Maar er zijn inmiddels sterke aanwijzingen, dat het ontwikkelen van met name diabetes bij deze kinderen hiermee te maken heeft.

 

Het AMC in Amsterdam kondigde in 2013 aan hier een groot onderzoek naar te doen, maar anno 2017 is het  opvallend stil en lees je hier niets meer over (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-aanwijzingen-dat-ivf-baby-s-grotere-kans-op-diabetes-en-hartziekten-hebben~a3541967/). Je kunt jezelf afvragen of dit in de doofpot wordt gestopt, vanwege de gigantische belangen voor met name de farmaceutische industrie, over de ruggen van kinderen die gedoemd zijn op deze wereld te komen met diabetes type 1, of op latere leeftijd type 2 te ontwikkelen.

 

Maar ook wijzelf moeten de hand in eigen boezem steken en ons afvragen of al deze technieken het waard zijn om een, overigens zeer begrijpelijke kinderwens, in vervulling te doen gaan, met mogelijk grote gevolgen voor het kind. Ook belangrijk in dit verband is de gezondheid van de ouders met vruchtbaarheidsproblemen, want ook daar wordt helaas niet naar gekeken. Zou de “gezondheid” van deze ouders ook iets te maken kunnen hebben met het niet kunnen verwekken van een kind op de natuurlijke manier. Want ook daar zijn vele aanwijzingen voor. (Over dit onderwerp heb ik ook reeds artikelen gepubliceerd).

 

Je kunt je afvragen in hoevere de ontwikkeling van de wetenschap en het mede daardoor ingrijpen in natuurlijke processen een werkelijke vooruitgang is.

 

Nog een artikel: https://www.theguardian.com/science/2010/feb/22/ivf-risk-diabetes-hypertension-cancer