INSULINE: WAT DOET DAT NU PRECIES?

Insuline is een hormoon dat door de pancreas (lees: alvleesklier) wordt afgescheiden, en wordt geproduceerd door de zogenaamde "eilandjes van Langerhans". Het kent een aantal verschillende functies. de functie waar ik het hier over heb is dat het zich onder meer verbindt met de glucose in de bloedstroom. 

De glucose / insuline verbinding tenslotte kan weer door de celmembranen (de schil rond de cel) heen als energieleverancier voor de afzonderlijke cellen. "Losse" glucose heeft niet die mogelijkheid. Via een uitgekiend feedback-systeem "weet" de pancreas dat er veel glucose in het bloed is en start met de productie en afgifte van insuline. Evenzo stopt de pancreas weer met produceren van insuline als er genoeg insuline is om zichzelf constant in evenwicht te houden, waarvan dit maar één van de vele voorbeelden is.

 

Hormonen hebben een groot aandeel in die in het lichaam werkzame communicatieprocessen.
Dit vermogen tot zelfregulering noemen we ook wel homeostase.......

 

Insuline heeft ook een nadeel - maar dat moet je wel in het juiste perspectief zien... 
Je lichaam maakt ook een enzym aan dat wordt gebruikt om vet, dat in vet cellen wordt opgeslagen als energie reserve, weer "uit" de cellen te halen en om te zette
n naar energie. 

De aanwezigheid van insuline hindert dat enzym echter, waardoor je dus geen vet kan omzetten in energie als er (veel) insuline in je bloed aanwezig is. Dat is allemaal keurig zoals het hoort, maar als je zoals de "moderne mens" zo onnatuurlijk veel suikers in je lichaam pompt, de hele dag door ook nog, krijg je dus een situatie waarin je lichaam constant insuline aanmaakt omdat er constant suikers binnenkomen, er veel meer suikers zijn dan nodig voor de lichaamsfuncties dus al die brandstof als vet wordt opgeslagen, maar je vervolgens dat vet niet kan aanspreken als energie omdat je steeds teveel insuline hebt om al die suikers te verwerken.

Zo komt het dat "we" ons volstoppen en toch steeds "honger" hebben, want je lichaam kan niet bij de reserves dus vraagt om nieuwe energie, waardoor we meer eten, dikker worden, meer suikers binnen halen, meer insuline moeten maken, etc. etc. Niet zo gek dus, dat "we" diabetes ontwikkelen, het hele systeem wordt zwaar overbelast. Totdat je stopt met al die toegevoegde suikers.