Het belang van een gezond eetpatroon!!

Als we eten, krijgen we niet alleen nutriënten, maar ook bacteriën binnen. Om de kwade invloeden daarvan tegen te gaan, zet het lichaam een ontstekingsreactie in gang. Deze in principe gezonde reactie kan doorslaan naar een chronische ontsteking door een ongezond eetpatroon.

Na iedere maaltijd verteert ons lichaam de binnengekomen voedingsstoffen en verdedigt het zich tegen de bacteriën die meekomen. Dat zorgt voor een ontstekingsreactie die het immuunsysteem activeert.

In een muizenstudie toonden onderzoekers van het Universiteitsziekenhuis van Basel aan dat die ontstekingsreactie bij een gezond eetpatroon beschermend werkt. Als er sprake is van teveel en te vaak eten, blijkt de reactie juist schadelijk te worden en kan het leiden tot diabetes type 2.

Gezonde ontstekingsreactie.
Onderzoeker Erez Dror vertelde me hoe dat werkt. “Na iedere maaltijd verzamelen bepaalde immuuncellen, macrofagen, zich in de ingewanden. Deze macrofagen produceren de boodschapperstof Interleukine-1beta (IL-1beta), die verrassend genoeg ook de insuline-afgifte van de alvleesklier blijkt te stimuleren, afhankelijk van de bloedglucosewaarden.”

“De korte ontstekingsreactie na een maaltijd is dus belangrijk voor het absorberen van suiker. Samen met insuline reguleert interleukine-1bèta de bloedglucosespiegel, maar IL-1beta zorgt er ook voor dat het immuunsysteem wordt voorzien van suiker en wordt geactiveerd. Dat is van belang om de aanwezige bacteriën onschadelijk te maken.”

Gezonde reactie kan chronisch worden.
IL-1beta maakt deel uit van een gezonde, beschermende reactie, maar kan ook schadelijk worden. Dat gebeurt als de stof constant aanwezig is en de ontstekingsreactie niet meer verdwijnt. “Als de in principe gezonde ontstekingsreactie te lang aanhoudt - bijvoorbeeld door te veel en te vaak eten van slechte voeding - blijven de insuline-producerende cellen geactiveerd en beschadigen ze daardoor. De ontsteking wordt dan chronisch en dat kan leiden tot diabetes.”