Door Herman Hakvoort

 

Kunnen we ons wapenen tegen elektrosmog?

Helaas moet ik hier volmondig NEE op antwoorden.
Mijn vader zei vroeger altijd: Je moet in een hutje op de hei gaan wonen want dan heb je er geen last van!
Voor elektrosmog gaat dat niet op, eigenlijk is het altijd om ons heen.
Wat we wel kunnen doen is de blootstelling aan straling tot een minimum beperken.
Daarvoor zal ik enkele tips geven.

 

Ik zie de commentaren al in deze groep: Hiervan staat het hele internet van vol!
Echter moeten we uitgaan van wat zin heeft en wat absoluut niet, soms zal hier technisch uitleg voor nodig zijn. De tips zullen voornamelijk handelen over wat we in onze woning kunnen doen.
Aan de elektrosmog waaraan we buiten bloot gesteld worden kunnen we helaas weinig tot niets doen.

 

Internet:
In Nederland hebben 92% van de huishoudens een internet aansluiting waarvan de meeste gebruik maken van WiFi. Een WiFi signaal is schadelijk voor de gezondheid zoals we nu weten.
• Maak zoveel mogelijk gebruik van een bekabelde verbinding. Kies hiervoor in het beste geval voor CAT 6a kabel, deze heeft namelijk een elektromagnetische afscherming. 
• Elk modern modem/router maakt gebruik van een gebruikersplatform. Hierin is de tijd af te stellen waarin het WiFi signaal werkzaam moet zijn. Zet het signaal uit op de tijden dat je slaapt.
• Overweeg de aanschaf van een stralingsarme router. Deze worden aangeduid met Eco WiFi. Over het algemeen moet er voor deze routers dieper in de buidel worden getast maar de goedkoopste is al te verkrijgen voor +/- € 90,00.
• Beperk zo veel mogelijk draadloze randapparaten. Hiermee bedoel ik draadloze muizen, toetsenborden, hoofdtelefoons ed. Deze werken allen op 2,4Ghz met een vermogen van 1 Milliwatt. Om een vergelijking te geven: Dezelfde intensiteit als een magnetron. 
Op het internet staan tips over de plek waar een modem/router zou moeten staan. Helaas heeft dit geen enkele zin omdat het WiFi signaal door muren en plafonds gaat. Het wordt weliswaar afgezwakt door de afstand die ontstaat, omgekeerde kwadratenwet, maar deze is nagenoeg te verwaarlozen. 
Neem in acht dat laptops, pc’s, beeldschermen maar ook tablets een elektromagnetisch veld veroorzaken.

 

Mobiele telefoon:
In Nederland circuleren maar liefst 19 miljoen mobiele telefoons.
Het ligt mij nog vers in het geheugen dat ik zelf mijn eerste echte mobiele telefoon kreeg.
In de handleiding, die overigens zeer uitgebreid was, stond nog een waarschuwing dat je niet te lang mocht bellen, niet te dicht bij je hoofd etc.
Deze waarschuwingen zijn verdwenen om een wel zeer bijzondere reden: Het koste teveel geld!
• Gebruik de luidspreker van de telefoon of maak gebruik van een headset. Telefoneer in ieder geval met je hoofd van de telefoon af.
• Houdt de telefoon zover mogelijk bij je lichaam vandaan.
• Beperk het gebruik 
• Zet de telefoon uit wanneer je deze niet gebruikt
• Leg de telefoon nooit naast je bed
Op internet circuleren allerlei verhalen dat het zelfs mogelijk is om in een kooi van Faraday te telefoneren. 
Dit soort verhalen kunnen we rustig beschouwen als nonsens.
We hebben allemaal al eens geprobeerd te telefoneren in bijvoorbeeld een lift, zelfs daarin is het bijna onmogelijk. Ik heb zelf testen gedaan in een kooi van Faraday met 4 verschillenden merken telefoons, alle bleven zo dood als een pier. Verder zijn er nog antistralings stickers te koop die je op de achterkant van de telefoon plakt. 

Beste groepsleden trap daar niet in!
Het is puur een marketing-truuk en werkt niet!

 

Keukenapparatuur:
Alle keukenapparaten maar ook bijvoorbeeld onze tv veroorzaken een elektromagnetisch veld.
De magnetron is daarvoor de grootste boosdoener waarvan het advies ook geld om deze uit huis te verwijderen. Je zult voor jezelf de vraag moeten stellen of het haalbaar is met zo min mogelijk keukenapparaten te werken.

Maar dit geld ook voor wasmachines, drogers, föhns, etc etc.
Zelfs adviezen om je hoofdschakelaars uit te zetten doen de ronde, hiervoor zul je zelf de overweging moeten maken. Wat wel zinvol is om bijvoorbeeld geen draadloze (Dect) huis telefoon te gebruiken.
Maar ook je wekkerradio zover mogelijk van je slaapplek af te zetten en gebruik zo min mogelijk apparatuur in je slaapkamer.

 

Ook zijn er diverse mogelijkheden op de markt die beloven dat je huis stralingsarm/vrij wordt.
Ik zal er enkele noemen: CMO Basestation All in One, OHRB woonhuis Harmonisator, de Memonizer, Energetische ring, De Energieplaat, Penta Power Pendant, Watervitaliser, de Combitransformer etc etc.
Al deze apparaten hebben een zeer hoge aanschafprijs en beloven gouden bergen.
Helaas denk ik dat die gouden bergen snel het hoopje zand in de speeltuin wordt.