Diabetesmedicijn werkt averechts

Wanneer jij je voedings-patroon veranderd, waardoor je bloedsuikerspiegel logischerwijs zal gaan dalen, is dit medicijn helemaal funest voor het krijgen van een hypo!! Bepreek samen met je huisarts, hoe je dit gaat oplossen. Betere voeding en tegelijk deze rotzooi zo snel mogelijk afbouwen naar een stadium van medicijn-vrij! Zo heb ik het in twee maanden gedaan

 

Een door tienduizenden Nederlandse diabetespatiënten gebruikt medicijn om minder snel een ’hypo’ te krijgen, werkt juist averechts.

 

Het middel, Gliclazide, blijkt een even groot risico te hebben op het ontstaan van zo’n te lage bloedsuikerspiegel als de meeste vergelijkbare medicijnen voor de behandeling van type 2 diabetes (’ouderdomsdiabetes’). Het medicament werd juist voorgeschreven omdat het dat hypo-nadeel níet zou hebben.

 

Onderzoek door artsen van het universiteitsziekenhuis van Maastricht en de Universiteit van Utrecht heeft al jaren bestaande patiëntenklachten daarover nu bevestigd. De onderzoeksresultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Ziekenhuisapotheker dr. Frank de Vries van het Maastricht UMC ontdekte met zijn Utrechtse collega’s dat het door voorschrijvende collega’s genoemde voordeel van het middel - ’Het leidt minder snel tot een hypo’ – eigenlijk niet bestaat. ,,Onze onderzoeksresultaten weerleggen dat voorschrijf-argument”, zegt De Vries nu. Hij en zijn collega’s analyseerden gegevens van ruim 120.000 Britse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de periode tussen 2004 en 2012. Daaruit blijkt de kans op een hypo 2,5 keer verhoogd te zijn bij Gliclazide-gebruikers. Ook vergelijke middelen zoals glipizide of glimepiride kennen hetzelfde probleem.

 

Een te lage bloedsuikerspiegel of ’hypo’ geeft een ziek gevoel met trillen en transpireren, duizelingen, hoofdpijn en kan bij een erg lage bloedsuikerstand zelfs tot bewusteloosheid (’coma’) leiden. Patiënten kunnen kort of urenlang last van hebben van zo’n algeheel gevoel van malaise. Zelf kunnen zij maatregelen nemen om de bloedsuikerspiegel weer vlug op peil te brengen door bijvoorbeeld wat druivensuiker te nemen of een suikerhoudend drankje te drinken. Bij ernstige symptomen moet een patiënt echter worden opgenomen in het ziekenhuis.

De onderzoekers concluderen tevens dat gliclazide-gebruikers met een slechte nierfunctie nog eens een dubbel zo hoog risico op een hypo hebben ten opzichte van mensen met een gezonde nierfunctie. De bijsluiter raadt artsen af om gliclazide-achtige geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten met ernstige nierfunctiestoornissen. Toch gebeurt dat volgens apotheker De Vries wel.

In Nederland zijn bijna 700.000 mensen die diabetesmedicatie gebruiken om hun ziekte onder controle te houden.