Door Daniel Derweduwen.

 

Wij mensen hebben nog steeds het idee dat wij beter voedsel kunnen produceren dan dat de natuur dit doet voor ons. Deze arrogantie maakt van deze natuurlijke zongerijpte voedingswaren door industriële bewerking een massavernietigingswapen.

We weten ondertussen dat geraffineerde koolhydraten, en het teveel aan dierlijke eiwitten een groot risico inhoudt en er zich diabetes en andere stofwisselingsziekten gaan ontwikkelen. Bijna altijd gepaard gaande met een emotionele belasting.

Maar het allergrootste gevaar waardoor diabetes, kanker en andere stofwisselingsziekten ontstaan zijn geraffineerde en bewerkte oliën en vetten.

Tientallen producenten leveren flessen aan met de homogene goudgele oliën waar hele rekken in de supermarkten mee gevuld worden. Hetzelfde kan gezegd worden van margarine en andere geharde vetsoorten om te bakken en te braden.

Het is beter om ze in de rekken te laten liggen als jouw gezondheid jou lief is.

O wat smaken deze oliën en vetten toch heerlijk op de tong, maar in werkelijkheid zijn ze puur vergif voor het lichaam. Hun vernietigende effect veroorzaakt ernstige voedsel- en zuurstoftekorten op celniveau waardoor onze normale stofwisselingsprocessen volledig verstoord wordt.

Daarbovenop komt het idee dat verzadigd vet de bloedvaten verstopt en dik maakt, zo logisch klinkt, dat mensen niet bereid of in staat zijn alle gegevens kritisch te bekijken met alle welvaartsziekten tot gevolg.

Achteraf blijkt het een al te simplistische veronderstelling te zijn geweest. Het was een boodschap uit de vorige eeuw die op een dwaling is berust.  

 

Een citaat van Dr. Walter Willet

Veel fabrikanten blijven beweren dat ze de slechte vetten uit hun producten weren door speciale raffinageprocessen, en de olie en vet industrie doet er alles aan om ons te doen geloven dat verzadigde vetten de slechte vetten zijn en de onverzadigde vetten de goede vetten zijn. Dit wordt nog eens versterkt door de verkeerde voorlichting van de media die het gebruik van verzadigde vetten de schuld geeft van onze welvaartsziekten.

HET ZIJN FLAGRANTE LEUGENS! En dat heeft geleid dat miljoenen mensen ernstige chronische stofwisselingsziekten inclusief diabetes en kanker hebben ontwikkelt.

 

Er zijn zeer veel gezonde verzadigde vetten en net zoveel ongezonde onverzadigde vetten.
Het is zo van belang om te weten dat deze vetten of oliën in hun oorspronkelijke natuurlijke staat zijn of een industriële bewerking of raffinage hebben ondergaan.

Stop ermee om de vet- en olieindustrie te vertrouwen en te geloven over de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van hun oliën en smeersels en van hun cholesterolverlagende eigenschappen van hun bak- en braadproducten dat ze ons zo aanprijzen.

Het zijn bewerkte en geraffineerde oliën en vetten die de meeste invloed hebben op de ernstige ontregeling van het controlesysteem van de bloedsuikerspiegel als onderliggende oorzaak van insulineresistentie en diabetes, inclusief de schommelingen van de bloedsuikerspiegel zoals hyperglykemie en hypoglykemie.

 

Maar wat doen deze geraffineerde en bewerkte oliën en vetten precies in het menselijke lichaam? Hoe vergiftigen ze het lichaam?

Ten eerste wordt de spijsvertering ontregelt. Dat verzwakt de immuniteit.

De maagwerking kan zodanig ontregelt geraken omdat deze geraffineerde oliën en vetten niet herkent wordt als voeding dat door de natuur is gevormd.

Bovendien kunnen deze vetten en oliën niet verteren door de geïndustrialiseerde bewerking en toevoeging van tal van chemische lichaamsvreemde chemicaliën om deze oliën en vetten voor lange tijd te bewaren. Bovendien zijn waardevolle vetzuren beschadigd of ranzig geworden en onbruikbaar voor het lichaam.

Dit heeft tot gevolg dat er maag oprispingen, brandend maagzuur, misselijkheid en zwaarte in de maag ontstaan. Voor de darmen is het nog erger, de darmflora heeft ernstig te lijden onder deze geraffineerde en bewerkte vetten, ze kunnen echt niet verteren en dat leidt tot prikkelbare darmen, de ziekte van Crohn, colitis, constipatie, afgewisseld met diarree, diverticulitis, poliepen en ten slotte tot darmkanker.

 

Leg eens bij wijze van voorbeeld een beetje verse boter op een bord en wat margarine op een ander bord, wat denk je wat het resultaat zal zijn als deze borden een jaar blijven staan?

Ja, zeer juist, van de boter zal er niet veel meer over zijn, maar de margarine zal  nog steeds onaangetast bij liggen, misschien wel onder een laagje stof.

Dit geldt ook voor bewerkte geraffineerde oliën.

Het lichaam kan absoluut geen bewerkte en geraffineerde oliën en vetten verteren, laat staan gebruiken voor de normale stofwisseling.

Gefrituurd voedsel en ander fastfood is het favoriete voedsel van de jeugd en jong volwassenen. Steeds meer onder hen ontwikkeld diabetes, zowel type 1 als type 2, en overgewicht, en als je om je heen kijkt, hoeveel kinderen lijden er niet aan overgewicht, vrij veel.

Het grote probleem bij oliën is dat ze nooit mogen verhit worden, en dat is nu precies de standaard bij het productieproces in de fabriek, restaurants en huishoudens.

In herhaling, onverzadigde vetten zijn onverzadigd en daardoor gevoelig voor verhitting en oxidatie.

 

Door verhitting vervormen essentiële vetzuren zoals de omega vetzuren in onnatuurlijke transvetten die ten eerste niet kunnen verteren, en ten tweede het totale cholesterolgehalte ogenblikkelijk zal doen stijgen omdat transvetten de celmembramen van de slagaderen en haarvaten verstoppen en brozer maken waarbij het risico toeneemt op beschadiging van de slagaderwand met een inwendige bloeding tot gevolg. Gelukkig kent het lichaam dit gevaar en zal het de LDL cholesterolwaarden enorm doen stijgen en de HDL waarden doen dalen, zodat de cholesterol niet teruggevoerd wordt naar de lever, hetgeen logisch is vanuit het perspectief gezien van het lichaam dat zich wilt beschermen tegen deze bedreiging. Cholesterol is een levensredder.

Onverzadigde meervoudige vetzuren of essentiële vetzuren in natuurlijke vorm hebben meerdere verbindingen en deze zijn zeer goed voor het lichaam en hebben een beschermende functie op de bloedcellen en de zenuwcellen. Het zijn tevens belangrijke bouwcomponenten van de celmembramen en receptors.

Bovendien transporteren omega vetzuren zuurstof tot in elke lichaamscel.

Maar in beschadigde of ranzige vorm zijn ze zeer giftig en schadelijk voor de gezondheid.

Zo kunnen ze krachtige immuunreacties oproepen die kunnen leiden tot diabetes type 1

Om alle lichaamscellen goed te laten functioneren en een goede stofwisseling te garanderen is het belangrijk dat hun plasma celmembraan, dat een zeer actieve rol speelt bij de werking van glucose voldoende onverzadigde vetzuren bevat met dubbele bindingen die niet kunnen roteren.

Dit maakt de celmembramen en receptoren soepel en tegelijkertijd poreus waardoor glucosemoleculen in staat zijn om de cel binnen te dringen voor het opwekken van energie.

 

Natuurlijke koudgeperste oliën bevatten deze componenten in onbeschadigde staat en dat onderhoudt en ondersteunt de membramen van alle lichaamscellen en de stofwisselingsprocessen. Onbewerkte vetten hebben beschermende eigenschappen voor de celmembranen en beschermen op krachtige wijze de meervoudige onverzadigde vetzuren. Meervoudige onverzadigde vetzuren zijn uiterst vatbaar voor oxidatie zoals chemische verbindingen met zuurstof.

Vandaar dat vis dat rijk is aan omega vetzuren ook rijk is aan verzadigd vet.

Omega vetzuren op plantaardige basis wordt begeleidt door verzadigd vet ofwel vitamine E. Daarom is deze vitamine ook zo belangrijk voor onze bloedcellen, zenuwcellen en de kilometerslange celmembramen in het lichaam en een goede evenwichtige stofwisseling.

 

Maar als je op regelmatige basis voedingswaren consumeert met bewerkte oliën en vetten gaan de celmembramen en receptoren hun gezonde vetzuren verliezen en vervangen door de schadelijke transvetzuren en korte en middellange ketens van bewerkte verzadigde vetzuren.

Het resultaat is dat de celmembramen dikker, stijver en plakkerig worden, hun elasticiteit verliezen waardoor het transportsysteem van glucose wordt belemmert en de bloedsuikerspiegel begint te stijgen.

Heel het lichaam begint te lijden onder deze verdikkingen en verstoppingen van de receptoren en celmembramen, cellen kunnen geen glucose meer opnemen en de pancreas begint grote hoeveelheden insuline in het bloed te pompen.

De lever gaat proberen om zoveel mogelijk glucose om te zetten in vet dat wordt opgeslagen in vetcellen, je lichaamscellen lijden ernstige honger terwijl je elke dag in gewicht toeneemt.

En om de rest van het suiker kwijt te geraken zal het urinesysteem overuren presteren waardoor het beschadigingen gaat oplopen.

Uiteindelijk zal het lichaam uitputten door aanhoudend energietekort op celniveau, de bijnieren gaan overmatig reageren door stresshormonen uit te scheiden in het bloed, en dat veroorzaakt dus stemmingswisselingen, angst en depressie.

Na verloop van tijd wordt de hormoonhuishouding ernstig verstoord en is de pancreas niet meer in staat om voldoende insuline te produceren. Het hart, longen en alle andere organen raken geleidelijkaan verstopt met afvalstoffen en toxines en het zuurstoftekort op celniveau neemt dramatisch toe. Ook de hersencellen beginnen te lijden onder zuurstoftekort.

 

Een zuurstoftekort is de primaire oorzaak van alle vormen van kanker. Uiteindelijk zal het hele lichaam met al zijn organen en stofwisselingssysteem ernstig gaan lijden door deze simpele fout in onze eetgewoonten.

Begrijp je nu dat bewerkte en geraffineerde oliën en vetten gevaarlijker zijn dan geraffineerde koolhydraten en de grootste invloed hebben op het ontstaan van diabetes, overgewicht en andere stofwisselingsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker enzovoort?

Als je lijdt aan diabetes type 1 of type 2, hart- en vaatziekten, kanker en andere degeneratieve aandoeningen zoals van het zenuwweefsel, is het zeer belangrijk om ogenblikkelijk te stoppen met de consumptie van alle geraffineerde oliën en bewerkte vetten. Dit geldt dus ook voor alle kant- en -klaar producten, restaurant voeding, fastfood en alle vetten en oliën in zogenaamde gezonde voedingsproducten uit de supermarkt.

Als algemene gouden regel zijn goede vetten en oliën die door de eerste koude persing zijn verkregen, niet geraffineerd zijn en geen harding of hydrogenatie hebben ondergaan.

 

Goede bronnen van meervoudige onverzadigde omega 3 vetzuren zijn vette vis en koudgeperste biologsche koolzaadolie, walnotenolie en lijnzaadolie.

Goede bronnen van meervoudige onverzadigde omega 6 vetzuren zijn noten en zaden, koudgeperste ongeraffineerde zonnebloemolie en saffloerolie.

Goede bronnen van omega 9 vetzuren zijn koudgeperste olijfolie, sesamolie, noten en zaden.

Varieer zoveel mogelijk in vetten en oliën.

Goede bronnen van verzadigd vet voor mensen met diabetes is kokosolie en ghee of geklaarde boter. Deze vetten zijn uiterst geschikt om te bakken en te braden.

 

De term slagader verstoppend door verzadigd vet is volledig verzonnen. De vetten die zich in de slagaderen en haarvaten ophopen, zijn voornamelijk onverzadigde vetstoffen en wel tot wel 75% samen met 25%  geoxideerde cholesterol, cholesterol en eiwitopslag.

Verzadigd vet verzamelt niet zoals meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetstoffen in de slagaderen en haarvaten, omdat het niet gemakkelijk oxideert en alleen geoxideerde vetten terechtkomen in plaques en aderverkalking.

Onverzadigde vetstoffen die ranzig of geoxideerd zijn, zijn een grote oorzaak van diabetes en hart-en vaatziekten.

Nog een woordje over niet-ontgeurde kokosolie in natuurlijke vorm. Deze verzadigde vetsoort heeft een neutraliserende invloed op de cholesterolspiegel in het bloed.

Kokosolie behoort tot de groep van middellange vetzuren en deze hebben het grote voordeel dat ze weinig tot geen geen insuline nodig hebben om de lichaamscel binnen te dringen. Dit is een uiterst waardevol gegeven voor mensen met insulineresistentie en diabetes type 2, eet gerust meer kokosvet.

Kokosvet stimuleert de vetverbranding en helpt tegen overgewicht, een belangrijke zorg als je diabetes hebt. Kokosolie is echt de enigste vetsoort dat je als diabeet onbeperkt kunt consumeren, omdat deze vetsoort juist bijdraagt om het lichaam te helpen in het reguleren van de bloedsuikerspiegel en andere stofwisselingsprocessen en dat gegeven spaart de pancreas. Bovendien vraagt kokosvet ook nog eens zeer weinig gal en pancreasenzymen om te verteren, dit vermindert de druk op de pancreas tijdens de maaltijd waardoor dit orgaan efficiënter kan werken.

Kokosolie in de voeding heeft ook de eigenschap om de werking van insuline te versterken en verbetert de binding van insuline met de voedingstoffen.

In de ayurveda, de oudste geneeswijze hier op aarde wordt de consumptie van kokosvet enorm verhoogd als middel om diabetes te herstellen en te voorkomen.

Diabetes is een zelf veroorzaakte ziekte die gemakkelijk kan vermeden worden en zelfs hersteld kan worden door een gezond voedingspatroon dat bestaat uit natuurlijk zongerijpte vers voedsel dat de natuur ons in overdaad schenkt.

Ik dank je voor het lezen en wens je een goede gezondheid toe.

 

Daniel Derweduwen