Wanneer houden de getallen achter het woord Diabetes op. We kennen inmiddels allemaal type 1. Type 2 is ook reeds lang bekend. Minder bekend is Type 3, maar daar heb ik al veel over geschreven. Nu duikt ook overal Type 4 op.

 

Ik denk dat we straks, wanneer we zo doorgaan met het consumeren van die enorme hoeveelheid suikers en koolhydraten op een punt belanden, dat we er misschien wel Type 20 achter kunnen zetten. En waarom zeg ik dat....... omdat in de kern, we kunnen en mogen aannemen dat een te hoge bloedsuikerspiegel, in combinatie met insuline aanmaak, de belangrijkste oorzaak is van nog veel meer chronische aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld kanker. We zouden kanker daarom misschien ook wel Diabetes Type 12 kunnen noemen.

 

Laten we depressie dan ook maar meteen Diabetes Type 7 noemen. Hoeveel jonge kinderen hebben hier tegenwoordig geen last van. Al deze aandoeningen vinden namelijk hun oorsprong in een te hoge bloedsuikerspiegel.

 

Kanker (Type 12)

Kankercellen floreren op suiker. Verhoogde aanwezigheid van glucose in het bloed blijkt invloed te hebben op de groei en verspreiding van kankercellen. Ook verhoogde insulineniveaus dragen bij aan het verspreiden van kankercellen. Het risico op kanker is hoger bij mensen met een hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie of diabetes. Voor diabetes patiënten geldt zelfs dat de kans op pancreas of darmkanker verdubbelt, blijkt uit epidemiologische onderzoeken.

 

Depressie (Type 7)

Onderzoekers hebben een mechanisme ontdekt waardoor mensen met diabetes meer kans op depressie hebben. Bij een hoge bloedsuikerspiegel stijgt de aanwezigheid van een neurotransmitter in de hersenen die gelinkt is aan depressive klachten. Ook verzwakt deze neurotransmitter de verbindingen in de gebieden van het brein waar zelfperceptie en emoties gecontroleerd worden.

 

En zo zijn er nog veel meer aandoeningen te noemen. Deze getallen zijn natuurlijk door mijzelf verzonnen, maar het zou straks zo maar kunnen gebeuren dat........
Lees mijn boek of kom naar één van mijn (onze) lezingen. Overzicht Lezingen