Door Herman Hakvoort

 

Misschien een beladen onderwerp maar de groep zegt het al: De Waarheid over Diabetes.
Bron van dit artikel is Rutgers.

Diabetes en seksualiteit

Door diabetes kun je minder zin in seks krijgen, pijn bij het vrijen en problemen met klaarkomen. Vermoeidheid en angst zijn van invloed, maar ook lichamelijke problemen als incontinentie en bloedvatbeschadigingen kunnen de oorzaak zijn.
Minder zin in seks door diabetes

 

Als de diagnose diabetes (type 1 of 2) is gesteld kan dat zorgen voor minder zin in seks dan voorheen. Seksuele problemen ontstaan door een afname van energie en vermoeidheid, beschadigingen aan de bloedvaten, te hoge bloedsuikers, problemen met het accepteren van de ziekte, angst en somberheid, een negatief zelfbeeld en incontinentieproblemen.

 

Pijn bij het vrijen

Vrouwen met diabetes kunnen last krijgen van pijn bij het vrijen door een minder vochtige vagina, schimmelinfecties en doordat ze minder opgewonden worden. Vaak kan de vaginale droogheid worden behandeld met hormonen. Het kan ook helpen om een middel te gebruiken, dat de vagina voor langere tijd vochtig houdt. Het is belangrijk dat de patiënt goed naar het lichaam luistert en geen seks heeft als de vagina niet vochtig is.

Als de bloedsuikerspiegel lange tijd te hoog is, bevat de urine veel glucose. Bacteriën en schimmels kunnen dan makkelijk de kop opsteken en een schimmelinfectie veroorzaken aan de vagina, zoals candida.

 

Erectieproblemen

Oudere mannen met diabetes hebben vaker last van erectieproblemen dan jonge mannen. De problemen kunnen voortkomen uit schade aan de bloedvaten en zenuwbanen. Door een hoog glucosegehalte in de urine zijn de eikel en voorhuid van mannen met diabetes vatbaarder voor infecties. Voorkom ontstekingen door dagelijks de voorhuid terug te trekken en de eikel te wassen met lauw water zonder zeep. Lichamelijk fit zijn verkleint de kans op erectieproblemen. Daarnaast kun je zorgen voor extra stimulatie van de penis.

Psychische factoren als faalangst, relatieproblemen en een negatief zelfbeeld hebben ook invloed. Probeer er geen probleem van te maken, blijf elkaar aanraken en probeer eens op andere manieren te vrijen.

 

Orgasmeproblemen

Voor zover bekend hebben vrouwen met diabetes niet vaker orgasmeproblemen dan vrouwen zonder diabetes. Er is echter nog weinig onderzoek naar gedaan.

Door een beperkte gevoeligheid van de zenuwbanen kan het zijn dat de penis minder gevoelig wordt en mannen minder gemakkelijk of droog klaarkomen. Er zijn dan krachtigere prikkels nodig om tot een orgasme te komen, zoals de penis steviger vasthouden of langer stimuleren, eventueel met een vibrator. Droog klaarkomen betekent dat er tijdens het klaarkomen geen sperma naar buiten komt, maar in de blaas terecht komt. Droog klaarkomen is niet gevaarlijk en hoeft geen invloed te hebben op het seksuele plezier, omdat het orgasmegevoel gewoon blijft. Het is ook mogelijk dat tijdens het orgasme het sperma zonder kracht uit de penis komt. Hierdoor kan een orgasme minder intens aanvoelen.

 

Genieten van seks bij diabetes

Ondanks de diabetes kan vrijen nog heel plezierig zijn. Het vergt vaak wel enige aanpassing, creativiteit, het overwinnen van angst en vooral erover praten met je partner. Een goede conditie kan een groot verschil maken tijdens het vrijen en het is belangrijk dat het bloedsuikerspiegel goed is ingesteld. Voldoende bewegen, gedoseerde activiteiten ondernemen, de tijd nemen om te vrijen en vooraf iets eten om een hypo te voorkomen zijn belangrijke factoren bij het genieten van seks.