Roomboter is helemaal niet slecht. Sterker nog, het beschermt ons tegen diabetes!!

 

Roomboter wordt ons altijd afgeraden vanwege de verzadigde vetten die het bevat. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt.
Het blijkt ons nu zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.
Het eten van 14 gram roomboter per dag veroorzaakt geen cardiovasculaire ziekten (je bloedvaten raken niet verstopt) en ziekten van de kransslagaders of beroertes.

 

Dat zeggen onderzoekers van de Tuftsuniversiteit in Boston, die negen studies analyseerden waarin totaal 636.000 mensen werden gevolgd.
Het verband tussen het eten van boter en hart- en vaatziekten was volgens de onderzoekers zeer zwak.
Mensen die dagelijks roomboter aten, hadden zelfs minder risico op het krijgen van diabetes type 2, de leefstijlziekte die verband houdt met onze voeding.

 

Het probleem zit ‘m in het focussen op één bepaald macronutriënt zoals verzadigde vetten, in plaats van op het hele dieet, zo zeggen de onderzoekers.
Hedendaagse voedingsadviezen raden nog steeds ongeharde plantaardige oliën aan; die bevatten veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten.

 

Het is tijd om die adviezen te herzien, zeggen de wetenschappers. Ook ander onderzoek wijst erop dat zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, de kans op diabetes kunnen verminderen.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE. http://journals.plos.org/plosone/article…
[Medisch Dossier]
http://medischdossier.org/…/roomboter-blijkt-toch-geen-kwaa…