Waarom een lange periode van extreem warm weer, invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel. Naast het eventueel nuttigen van veel ijsjes en frisdranken, zijn er nog meer redenen.

 

Heerlijk hé die zon! Geniet je ook van deze heerlijke temperaturen of houd je je hart vast omdat je suikers veel te laag of veel te hoog zijn? Want dat is wat er gebeurt bij bijvoorbeeld 30 graden. De ene keer zit je met een hypo en vervolgens heb je een hyper. Periodes van grote hitte zorgen namelijk voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Waardoor zorgt een hoge temperatuur de ene keer voor een sterke stijging van je bloedsuiker en vervolgens voor een sterke daling? Ik geef je tips zodat jij voluit kan genieten van de zon.

 

Daling bloedsuikerspiegel
Bij hogere temperaturen werkt insuline bij de meeste mensen sneller en heftiger. De bloeddoorstroming in het lichaam is beter waardoor insuline sneller uit het onderhuidse weefsel wordt opgenomen. Hierdoor treden vaker hypo’s op. Vooral als je lichamelijk actiever bent.

In de vakantie of bij warm weer hebben we de neiging om ons meer in te spannen, minder te eten en de tijden van de maaltijden te verschuiven. Dat zorgt automatisch voor een verlaging van je bloedsuikerspiegel.

 

Stijging bloedsuikerspiegel
Warmte zorgt in de meeste gevallen voor een bloedsuikerdaling. Toch zijn er ook mensen bij wie die juist stijgt. Het kan zijn dat je minder beweegt of onvoldoende water drinkt. Hitte zorgt voor een stressreactie in het lichaam waardoor cortisol in de bloedbaan komt. De bloedsuiker stijgt hierdoor.

Als de schaduwtemperatuur tot boven de 20 graden stijgt, moet je alert zijn. In de felle zon is het immers veel warmer. Ga daarom goed voorbereid op pad.

Ik geef je acht tips

 

1. Water – water – water

Drink veel water. Zo zorg je dat je niet uitdroogt waardoor je diabetes ontregelt. Drink daarom 1,5 – 2 liter water per dag. Bij hoge temperaturen transpireer je veel, verlies je vocht maar geen suiker. Vul je dit vocht niet aan door veel water te drinken dan zal je bloedsuikerwaarde stijgen. Bovendien werkt de insuline minder goed. Zorg daarom dat je voldoende drinkt. Bij normale temperaturen is 1.5 liter water per dag voldoende maar bij hoge temperaturen moet je zorgen dat je meer drinkt.

Hoe zorg je dat je voldoende drinkt? Het is handig om een bidon van een halve liter ’s ochtends met water te vullen. Je neemt je bidon overal mee naar toe. Zit je achter de computer? Dan staat je bidon naast je zodat je tussendoor even wat kan drinken. Ga je in de auto dan gaat de bidon ook weer mee. Zo drink je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds je bidon leeg. Dat is het enige wat je hoeft te doen. Daarnaast drink je ’s ochtends en ’s avonds na het tandenpoetsen een extra glas water. Met dit systeem hoef je geen glazen te tellen en weet je dat je voldoende water drinkt. Het kost je minder moeite.

Vooral bij een ontregelede diabetes met verhoogde bloedsuikers is voldoende vocht een noodzaak. De kans op uitdroging is veel groter.

 

2. Controleer vaker je bloedsuiker

Insuline wordt door warm weer beter en sneller opgenomen waardoor de insulinebehoefte vermindert. Lig je een dagje op het strand en doe je lekker niets dan zal je bloedsuiker stijgen. Minder stress en veel ontspanning werken juist bloedsuikerverlagend. Las daarom tussendoor extra controlemomenten in. Zo speel je kort op de bal als je bloedsuiker sterk daalt of stijgt. Hierdoor ontregel je minder snel omdat je bij een sterke stijging eerder insuline bij spuit en bij een sterke daling eerder ranja drinkt.

 

3. Spuit je insuline en doe je aan zelfregulatie: eet meer koolhydraten of spuit minder

 

4. Houd je insuline en glucagon koel

Het beste is als je ze op een donkere en koele plaats bewaart (tussen 2 en 8 graden). Let op dat insuline niet bevriest. Want dan neemt de werking af. Insuline die bevroren is geweest mag niet meer gebruikt worden. Leg je insuline in de groentebak van de koelkast of in de koelkastdeur. Ga je vliegen? Neem ze dan mee in de handbagage. Ga je met de auto? Leg ze dan niet in het dashboardkastje of op de hoedenplank maar in een koelbox of een frio-tasje. Extreme warmte gedurende lange tijd kan de werkzaamheid van insuline beïnvloeden. Houd aangebroken insuline pen/patroon of flacon uit de zon. Laat insuline zeker niet in de auto liggen.

 

5. Zon is prima maar niet te veel

Vermijd langdurige blootstelling aan de zon en de warmte. Verbranding leidt tot een ontregelde diabetes. Mijd de volle zon in de middag. Doe je aan lichamelijke inspanning? Doe dat dan bij voorkeur in een (fitness) ruimte met airco. Wees alert op een zonnesteek! Dit uit zich meestal door symptomen zoals veel zweten, bleke kleur, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of braken. Heb je hier last van, zoek dan een koelere plek op, drink water en haal er een arts bij.

 

6. Houd suiker altijd binnen handbereik

Een eventuele te lage bloedsuiker vang je eenvoudig en snel op. Neem bijvoorbeeld voorverpakte glucopeps mee.

 

7. Wees extra alert met alcohol bij warmte

Alcohol heeft door de sterke doorbloeding bij warmte een sterk bloedsuikerverlagend effect. Drink je pure alcohol? Eet er dan een paar crackers of een handje chips bij om te zorgen dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Drink je een biertje dan compenseren de aanwezige koolhydraten de daling van je bloedsuiker door de alcohol. Controleer je bloedsuiker voor het slapen gaan. Weet dat alcohol de kans op een nachtelijke hypo vergroot.