Door Claudia Lanson

 

"De Relatie tussen Diabetes en Antibiotica"
Deens onderzoek suggereert dat een verband bestaat tussen antibioticagebruik en diabetes. Diabetes wordt 50 % vaker genoteerd bij mensen die tijdens de opvolgperiode meer dan vijf voorschriften voor antibiotica kregen. Een duidelijk verband tussen aantal dosissen antibiotica en diabetes was merkbaar.

 

De Deense onderzoekers waarschuwen echter dat er ook een omgekeerde reactie kan bestaan. Mogelijk zijn diabetespatiënten grotere gebruikers van antibiotica, omdat ze vaker last hebben van infecties. Zelfs nog voordat ze de diagnose van diabetes kregen, kunnen mannen en vrouwen vaker dan normaal in aanmerking komen voor antibioticakuur. Maar het risico bleek ook te bestaan bij antibioticagebruik van 15 jaar voor diagnose, wat een oorzakelijk verband wel aannemelijk maakt.

 

De Deense onderzoekers wijten de resultaten aan de verstoring van de darmflora, wat het risico op metabole ziekten kan verhogen. Een antibioticakuur kan blijvende veranderingen in de darmflora teweegbrengen. Dierstudies bevestigen de link tussen antibiotica en diabetes, en de rol die de darmflora daarin speelt.

 

Wat kan je hier aan doen? Volg een darmherstelprogramma. Kijk eens met een basisscreening hoe het er in je darm uitziet. Klik hier
Informatie afkomstig uit vaktijdschrift Voedingsgeneeskunde