CURCUMINE VERLAAGT RISICO BIJ DIABETES

Diabetespatiënten lopen een hoger risico op hartziekten dan gezonde mensen. Curcumine kan dat risico beperken, zoals een zes maanden durende Thaise studie aantoonde. In de eerste plaats vonden onderzoekers dat curcumine de soepelheid van de bloedvaten verhoogde (gemeten aan de hand van pulse wave velocity).

Bovendien bleek uit twee bloedmarkers dat curcumine het cardiovasculaire risico reduceert: toename van adiponectine en afname van leptine. Adiponectine is een ontstekingsremmend hormoon geproduceerd door het vetweefsel, dat ons kan beschermen tegen arteriosclerose en diabetes. Leptine is een hormoon betrokken in het energiebeheer van het lichaam. Het bepaalt mee het hongergevoel. In de westerse bevolking liggen de leptinewaarden gemiddeld hoger, wat mogelijk aan de basis ligt van tal van metabole afwijkingen.

Andere vaststellingen in deze studie waren: gedaalde insulineresistentie, minder bloedvetten, minder urinezuur en afname van orgaanvet. In 2012 had dezelfde onderzoeksgroep gevonden dat curcumine alle prediabetespatiënten in een studie beschermde tegen verdere ontwikkeling naar diabetes. In de placebogroep had diabetes zich ontwikkeld bij 16 %.
Deze studie telde 226 patiënten die zes capsules met 250 mg curcuminoïden per dag namen (of placebo).

Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat diabetes een ontstekingsziekte is en curcumine één van de beste natuurlijke ontstekingsremmers......