Door Herman Hakvoort

 

Wat is een Charcotvoet?

De Charcotvoet is een aandoening die veel voorkomt bij Diabetes patiënten. 
Door de polyneuropathie (dit zijn veranderingen aan zenuwen), heeft de voet minder gevoel gekregen. 
De botkwaliteit neemt af en dit leidt tot destructie van de voet. 
Als resultaat kunnen er haarbreukjes in het bot ontstaan en de vorm van de voet verandert.
De voet is warm en gezwollen, verandert van vorm en kan zelfs inzakken.
Charcot voet is een ernstige aandoening die kan leiden tot handicap en zelfs amputatie. 
Vanwege zijn ernst is het belangrijk dat patiënten die met diabetes leven, een ziekte die vaak met neuropathie verband houdt, preventieve maatregelen nemen en onmiddellijke zorg zoeken als tekenen of symptomen optreden.

 

Vroege diagnose van Charcot voet is uiterst belangrijk voor succesvolle behandeling. Om te komen tot een diagnose, zal de chirurg de voet en enkel onderzoeken en vragen over gebeurtenissen die vóór de symptomen kunnen hebben plaatsgevonden. Röntgenstralen en andere beeldvormende studies en tests kunnen aangevraagd worden. 
Zodra de behandeling begint worden röntgenstralen periodiek genomen om te helpen bij het evalueren van de status van de aandoening.

 

Omdat de voet en enkel in het vroege stadium van Charcot zo broos zijn, moeten ze beschermd worden, zodat de verzwakte botten zich kunnen repareren. 
Complete ontlasting is soms nodig om de voet van verdere ineenstorting te houden. De patiënt kan niet op de aangetaste voet lopen, totdat de chirurg bepaalt dat het veilig is om dit te doen.
Gedurende deze periode kan de patiënt zijn voorzien van een gegoten, verwijderbare laars of steun en kunnen nodig zijn om krukken of een rolstoel te gebruiken. 
De botten hebben enkele maanden nodig om te genezen, hoewel het bij sommige patiënten aanzienlijk langer kan duren.

 

Schoenen met speciale modellen kunnen nodig zijn nadat de botten zijn genezen om de patiënt in staat te stellen om terug te keren naar de dagelijkse activiteiten en om te voorkomen dat recidief van Charcot voet, ziekteontwikkeling en eventueel amputatie voorkomt. 
In gevallen met een significante vervorming is ook spanning nodig.

Bron: Instituut voor Neuropathische Pijn

Mag ik jullie even voorstellen. Dit is Jacqueline Giesen en dit is haar verhaal:

 

Inderdaad ik loop al 17 jaar met Charcot voeten...gelukkig want ik loop nog.
17 jaar geleden was er praktisch niemand die hiermee iets kon, dus vandaar dat er vaak verkeerde diagnoses werden gesteld waaruit uiteindelijk het verdrie
tigste besluit werd genomen! Ik raad wel iedereen aan om de goede keuze te maken bij wie je onder behandeling gaat. Ik loop bij de voetpoli in het ZGT in Almelo onder leiding van o.a. Sjef van Baal, Eric Manning en Adriaan Bril.....het kan een eindje weg zijn maar je weet zeker dat je daar je voeten zal behouden....en de juiste behandeling krijgt!

 

En we willen allemaal blijven lopen toch. 
De uitleg zoals hierboven in het artikel wordt duidelijk beschreven wat Charcot is en de behandeling daarna....wat je ook standaard erbij krijgt als je Charcot ontwikkeld, is hoge koorts...let daar ook goed op!

 

Charcot bij diabeten moeten we zeker niet onderschatten en het genezings proces zal lang duren, bij mij kwam dit onderveer 6 weken na mijn nier/pancreas transplantatie. Mijn advies is eigenlijk wel je voeten blijven controleren, maar door mijn ervaring als ex-diabeet is het ook erg verstandig dat je aangepaste schoeisel draagt...... ook al kan je de Charcot niet voor zijn. Want als de diagnose meteen is ontdekt, is het wel mogelijk om je voet weer in de oorspronkelijk stand te krijgen d.m.v. een langdurig traject, waarbij een operatie nodig is.... ik hoop dat dat in de toekomt ook in Almelo gaat gebeuren. Dat wordt nu wel gedaan in een ZZH in Duitsland.

 

Door mijn zeer goede ervaringen in Almelo heb ik geen kijk op andere teams in het land.
Helaas, je voeten en enkels worden er niet mooier op. Zelf vind ik ze lelijk, maar ben er zeer trots op dat ik ze nog heb en dat ik loop achter mijn rollator.