Diabetesmiddel Actos in verband gebracht met blaaskanker.

Actos (pioglitazon) is een van ’s werelds meest voorgeschreven middelen tegen diabetes type 2. Het blijkt het risico op blaaskanker te verhogen. Deze nieuwste ontdekking komt pal na het nieuws dat ook een andere groep diabetesmiddelen het risico op overlijden verhoogt.

 

Door de ziekte diabetes neemt het risico op kanker op zichzelf al toe. Ook zonder het middel Actos is het risico op blaaskanker bij een diabeet reeds verhoogd met 40 procent ten opzichte van niet-diabeten. Door het geneesmiddel wordt die verhoging nog groter, blijkt uit onderzoek.

Actos is een thiazolinedion, dat het bloedsuiker verlaagt door de gevoeligheid van cellen voor insuline te vergroten. Een verhoging van het blaaskankerrisico was echter al geconstateerd bij andere diabetesmiddelen uit dezelfde groep, maar in de hoogste mate bij Actos, aldus de onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada.

 

Dit nieuws volgt op de ontdekking dat een nieuwe generatie diabetesmiddelen – de sulfonylureumderivaten, waaronder metformine, glibenclamide en gliclazide – het overlijdensrisico met 50 procent meer verhoogt dan de oudere generatie middelen (uit de jaren twintig).

BRON: CMAJ, 2012; doi: 10.1503/cmaj.112102