2 soorten stress....

Wanneer je op internet gaat zoeken op het woordje "stress", zal je altijd uitkomen op artikelen die gaan over stress van buitenaf. Stress op je werk, of in je drukke gezin. Stress om op tijd iets af te hebben of financiële problemen. Misschien heb je wel ruzie met iemand..... maar het is vaak allemaal stress waar je zelf in de meeste gevallen niets aan kan doen, het overkomt je gewoon. Vaak is dit ook lastig aan te pakken, omdat je bepaalde situaties niet zomaar kunt veranderen.

 

Maar er bestaat ook nog een ander soort stress, een lichamelijke stress van binnenuit. Een stress die je niet altijd direct ervaart, maar die wel veel gevaarlijker is dan de stress van buitenaf, zoals ik eerder beschreef. Deze vorm van stress sloopt namelijk heel langzaam je lichaam van binnenuit en verwoest op den duur alle belangrijke organen en andere lichaamsfuncties.

 

Maar het mooie is, dat je deze vorm van stress wel goed kunt aanpakken, veel beter dan die stress van buitenaf. Simpel, omdat je deze stress vaak helemaal in eigen hand hebt. Ik schrijf hier "vaak", omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zullen zijn.

 

Nu zal je jezelf afvragen over welke stress ik het dan heb en ik zal mij in het antwoord hierop beperken tot diabetes. Want daar gaat deze groep natuurlijk over, maar je kunt hier eigenlijk vele aandoeningen invullen. Er zijn eigenlijk twee oorzaken die deze stress teweeg brengen.

 

1. Voeding..... ja, je leest het goed. Verkeerde voeding en dan vaak ook nog een teveel hiervan. Want dacht je nu echt dat je lichaam hier blij mee zou zijn. Nee, sterker nog, je lichaam schiet accuut in de stress-modus, met alle gevolgen van dien. Ik zal hier een voorbeeld van geven:

 

Wanneer je teveel suikerrijke voeding of teveel frisdrank tot je neemt, zal de aanmaak van insuline in je lichaam fors toenemen om de suikers op te nemen en te begeleiden naar de plaatsen waar dit nodig is (denk hierbij aan spieren, organen, cellen en de hersenen).

 

Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel snel gaan dalen en daar reageert je lichaam dan weer op door "adrenaline" aan te gaan maken (dit om de opgeslagen glucose in de lever vrij te maken om zodoende je bloedsuikerspiegel weer normaal te krijgen).

 

Ondertussen geven ook je hersenen bij een te lage bloedsuikerspiegel een seintje dat je weer suikers tot je moet nemen. Opnieuw krijg je dan weer trek in iets zoets. Deze combinatie (adrenaline en zoetigheid) zal je bloedsuikerspiegel enorm doen stijgen en het hele verhaal begint van voor af aan. Dit is overigens een onderdeel van een verslaving!

 

Adrenaline is een hormoon dat zich normaal gesproken aankondigt bij hoge stress situaties zoals angst, vluchten of vechten. Maar je lichaam ervaart een te laag bloedsuikerniveau ook als zijnde stress. Echter, voor dit soort zelf veroorzaakte, ontregelende lichaamsstoornissen is adrenaline niet bedoeld. (dit geldt overigens ook voor een te hoge bloedsuikerspiegel).

 

Wanneer je lichaam in de stress modus gaat, treden er allerlei lichamelijke veranderingen op, dus ook bij teveel suikers! Ik zal deze veranderingen niet allemaal noemen, maar de belangrijkste zijn dat bijvoorbeeld onze spijsvertering en het hele immuunsysteem in de stand-by stand gezet worden.
Als dit door toedoen van onze suikerrijke voeding continue gebeurt, kun je wel nagaan wat dit betekend voor je algemene afweer en ja, we worden dan ziek, heel vaak ziek, met alle gevolgen van dien. Je lichaam wordt dan langzaam gesloopt! Maar er zijn nog meer ernstige gevolgen. Het hele verhaal kun je lezen in mijn boek: https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/de-waarheid-over-di…

 

2. Medicijnen..... Hier kan ik heel kort in zijn. In essentie heeft een gezond lichaam maar vier dingen nodig. Dat zijn zuurstof, water, nutriënten (voeding dus met voldoende vitaminen, mineralen enz....) en energie van de zon. Dit alles noemen we dan "leven". En bekijk dan eens een pilletje of capsule. Deze bevatten absoluut geen van deze vier elementen, geen leven dus, dood chemisch materiaal. Met als enige doel om de werkelijke oorzaak van een ziekte te maskeren en/of te onderdrukken.

 

En nu komt het. Medicijnen zijn dus geen lichaamseigen stoffen en dus schrikt ons lichaam zich helemaal rot. Wederom schiet het in de stress modus. Je lichaam wil hier zo snel mogelijk vanaf en begint direct met het opruimen van deze voor het lichaam onbekende materie. Dit gaat ook gepaard met vele soorten schade aan organen en andere lichaamsfuncties en dat noemen wij dan "bijwerkingen".

 

Heb je lichaam lief en verwen het met de beste zorg die in je vermogen ligt. Zorg dat je ook medicijn vrij wordt, net als zovelen bij ons in "The Hall of Fame" dat hebben gedaan, een WIN-WIN situatie. En dan zal je merken, dat je ook nog eens beter bestand zult zijn tegen die stress van buiten af!

Ik wens iedereen een gezonde toekomst, Alexander Olislagers