Wie heeft nog de juiste navigatie? Met grote dank aan Richard de Leth.

 

Je wordt geboren zonder handleiding. Althans, je krijgt bij de geboorte geen instructieboekje zoals bij de aanschaf van een Ikea-kast.

 

Onbewust word je aangestuurd door verschillende evolutionaire drijfveren. Je hebt een aangeboren voorkeur voor zoet, zout, zitten en prikkels. Het is een soort evolutionaire navigatie, want onze genen zijn ontstaan in wisselwerking met een natuurlijke omgeving.

 

Ze begrijpen alleen geen bal meer van de huidige onnatuurlijke maatschappij. De navigatie is de weg een beetje kwijt.

 

Dit is mijn 20 jaar oude karretje. Sindsdien zijn er enorm veel snelwegen bijgekomen en omgelegd. Als ik op een nieuwe snelweg reed, was mijn navigatie constant de weg kwijt (dan reed ik volgens het systeem weer in een weiland, of moest ik ineens linksaf de vangrail in).

 

Ik besloot de dealer te bellen, en afgelopen maandag kon ik langskomen. Via een simpele USB-stick kreeg de navigatie van mijn auto een complete update.

Resultaat: ik rijd weer veilig op de juiste weg.

 

Was het maar zo makkelijk met onze navigatie

 

Wij hebben een lichaam dat tijdens miljoenen jaren evolutie is geperfectioneerd. De mens (Homo Sapiens) bestaat ongeveer 160.000 jaar.

Onze huidige leefomgeving is alleen te snel veranderd. De genen kunnen het niet bijbenen.

 

We kunnen helaas geen USB-stick in onze schedel inpluggen voor een juiste update. Onze genen veranderen traag, dus er is maar 1 optie: de revolutie ligt in het aanpassen van ons gedrag.

Het aanpassen van jouw leefstijl. 
Vermijd de vangrail

 

De ziektecijfers en ziektekosten laten zien dat veel mensen door verkeerde navigatie in de vangrail vliegen. Nog nooit was de maatschappij zo zwak en broos.

Voor het jaar 1900 waren infectieziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Nu is dat een ongezonde leefstijl.

 

De gezondheidsschade van een glas jus d'orange, die gevulde koek, stilzitten, slaaptekort en chronische stress zijn zo subtiel klein dat het niet direct voelbaar is. Het sluimert jarenlang onderhuids en je merkt er niets van.

 

Bijna iedereen pleegt roofbouw in slow motion. Of nog radicaler geformuleerd: zelfmoord in slow motion zonder het zelf te beseffen.

 

En nog erger: wij krijgen nergens informatie aangereikt hoe we deze roofbouw kunnen voorkomen. 
Het is tijd om terug te gaan naar de natuur

We hoeven niet in een hutje op de hei te gaan wonen en ons radicaal van het moderne leven af te sluiten. We moeten wel kleine gezonde gewoontes in ons leven integreren.

 

En dat is gemakkelijker dan je denkt.

Heb jij ook schoenmaat 42?
Gezond leven is altijd maatwerk. Wat voor jou past, hoeft niet bij een ander te passen.

Ik hoor overal om mij heen vage algemene adviezen die voor iedereen zouden moeten werken. Alsof iedereen schoenmaat 42 heeft. Er zijn 7 miljard beslissingen te nemen.