Heerlijk met warm weer, pasta of rijst..... maar dan zal je zeggen: "Alexander, hoe kan je dat nou zeggen, dat zijn toch producten met heel veel koolhydraten"....... Ja dat klopt, maar........ er zijn trucjes om deze koolhydraten sterk te verminderen en zelfs door natuurlijke fermentatie je darmflora nog eens sterk te verbeteren.

 

Allereerst pas je de kooktijd enigszins aan: In ruim water koken en iets langer dan de aangegeven tijd die op de verpakking staat vermeld. (Bij pasta geef ik zelf de voorkeur aan zelf gemaakte tagliatelle: Zie recept in mijn boek: https://www.genezenvan-diabetestype2.nl/) Doordat je het in ruim kokend water kookt, gooi je bij het afgieten al meer dan de helft van de koolhydraten door de gootsteen.

 

En dan nu de belangrijkste tip....... Laat het een nacht in de koelkast afkoelen, met onze huidige temperaturen is dat ook heel erg lekker. Maar....... koude pasta vinden de meeste mensen minder lekker. Daarom is gekeken wat er gebeurt als je de pasta weer opwarmt. En in tegenstelling tot wat wetenschappers verwachtten, bleek dat de opgewarmde pasta de bloedsuikerspiegel nog minder beïnvloedde dan koude pasta. Het opwarmen zou de pasta in nog sterker resistent zetmeel veranderen.

 

En wat houdt dit dan weer in: 
Als je pasta warm eet, zorgen enzymen in de dunne darm voor een snelle oploop van glucose in het bloed,” legt de Groningse hoogleraar medische voedingsleer Roel Vonk uit in de Volkskrant. “Je insuline piekt en daalt daarna snel, waardoor je opnieuw honger krijgt. Als pasta afgekoeld is, ondergaat het zetmeel een proces dat we retrogradatie noemen. De glucose uit dit zetmeel komt maar voor een klein deel in het bloed terecht.”

 

Tegelijkertijd zet de koude pasta aan tot de productie van korteketenvetzuren in de dikke darm, gaat Vonk verder. “Deze afbraakproducten van koolhydraten hebben een gunstig effect op de darmflora en beschermen inderdaad tegen ziekten als diabetes en kanker.” Dit is toch bijzonder....

 

Laat dus je gekookte pasta of rijst afkoelen, dan verandert het zetmeel daarin van structuur. Enzymen in de dunne darm kunnen het niet meer goed afbreken en sluizen de brij deels onverteerd door naar de dikke darm. Daar aangekomen krijgt de koude pasta- of rijst een warm onthaal door de bacteriën die in de dikke darm wonen. Zij smullen ervan en fermenteren de zetmeeldeeltjes tot ze omgezet zijn in gezonde vetzuren.

 

Het resultaat: een ultragezonde darmflora en daarmee ook een stimulans van je immuunsysteem. Door de metamorfose van het zetmeel blijft de insulinespiegel mooi stabiel, waardoor je er minder snel dik van wordt. Dag vakantiekilo's! Alsof het allemaal niet op kan, zou resistent zetmeel ook nog eens beschermen tegen darmkanker. Pasta waar je slank bij blijft, die je gezondheid een opkikker geeft én beschermt tegen kanker en diabetes: te mooi om waar te zijn?

 

Advies: doe veel groente door de warme pasta. Of eet er een grote groene salade bij, met wat olijfolie. Goede oliën en vetten zorgen voor een tragere maagontlediging. Dat verhindert een te snelle oploop van glucose in het bloed en ja, ook die korteketenvetzuren komen dan gewoon op gang.

Bronnen: https://www.bbc.co.uk/news/magazine-29629761