Vaak wordt tegenwoordig verteld dat SMOOTHIES gezond zijn. Vanuit de kennis over het spijsverteringskanaal zal het duidelijk zijn dat dit niet klopt.

 

Het is verbazingwekkend hoe vaak wij mensen op een dwaalspoor worden gezet voor wat betreft onze gezondheid.

 

Hoeveel weten wij nu eigenlijk werkelijk over ons eigen lichaam, wat daar binnen precies gebeurt en wat nu wel of niet goed is voor ons?

 

We hebben de cruciale rol van de alvleesklier bij de spijsvertering leren kennen. De alvleesklier is de spil waar onze spijsvertering om draait, des te merkwaardiger dat in de kliniek zo weinig aandacht aan dit orgaan wordt besteed.

De hoofdreden hiervan is dat je geen biopten van de alvleesklier kan nemen. Doe je dat namelijk wel, dan zullen spijsverteringssappen in het omliggende vet en/of buikholte lekken en daar het weefsel oplossen.

 

Het zal duidelijk zijn dat ook operaties aan de alvleesklier dergelijke problemen kunnen veroorzaken.

Het is dus een moeilijk te benaderen orgaan, waarschijnlijk ook de reden dat kanker van de alvleesklier een slechte prognose heeft. Het beste is het om de alvleesklier in zijn geheel weg te halen bij kanker van de alvleesklier, maar dat is een operatie met een hoge mortaliteit.

Een gezonde alvleesklier betekent een goede spijsvertering en een goede regulatie van het bloedsuiker. Dit laatste door een goed functioneren van de eilandjes van Langerhans die verantwoordelijk zijn voor de productie van Insuline en Glucagon. Deze hormonen spelen een centrale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Een verstoorde functie van de alvleesklier zal op den duur ook gevolgen hebben voor het bloedsuiker niveau. Ontregeling hiervan zal diabetes = suikerziekte tot gevolg hebben.

Zoals eerder benadruk begint de spijsvertering in de mond.

 

Vaak wordt tegenwoordig verteld dat SMOOTHIES gezond zijn. Vanuit de kennis over het spijsverteringskanaal zal het duidelijk zijn dat dit niet klopt.

Een smoothie is een vloeibare substantie waarin meestal meerdere groenten en andere zogenaamde gezonde producten zijn verwerkt. De producten in een smoothie bevatten allerlei micro-organismen die zeer waarschijnlijk niet allemaal onschadelijk zijn.

Als je een smoothie drinkt wordt de mond als begin van de spijsvertering overgeslagen. Dus geen toevoeging van enzymen uit de speekselklieren (die komen namelijk vrij bij het kauwen van ons voedsel). Soms lees je dan ook dat je smoothies moet kauwen, maar daar komt het meestal niet van denk ik.

Vervolgens wordt ook de maag als belangrijk onderdeel van het spijsverteringskanaal overgeslagen. Er zitten geen voedselbrokken in een smoothie en dus blijft de sluitspier van de maag open en komt de smoothie direct in het duodenum terecht.

De micro-organismen in de smoothie kunnen de darmwand binnendringen en daar aanleiding zijn tot een ontsteking. Voorvertering heeft nog niet plaatsgevonden waardoor veel wordt gevraagd van de alvleesklier (rauwe groenten zijn moeilijker te verteren).

Op zich is dat geen probleem maar uiteindelijk zal de ontsteking leiden tot een chronische darmwandontsteking (enteritis) en een verstoorde functie van de alvleesklier.

De dieet-goeroes praten elkaar weer eens lekker na en maken jou ziek met hun smoothies.

 

Mijn advies luidt dan ook drink geen smouthies, ze zijn op den duur ziekmakend. Je kunt niet ongestraft 2 onderdelen van het spijsverteringskanaal overslaan en mogelijk schadelijke bacteriën, virussen en schimmels in jouw spijsverteringskanaal introduceren.

 

Het zelfde geldt voor JUICES, ook deze, meestal vruchtensappen, worden direct in het duodenum gedumpt. Echter daar komt nog bij dat ze vol zitten met suikers en als zodanig de schimmelgroei stimuleren.

Helaas de SMOOTHIE- en SAP-BARS schieten als paddenstoelen de grond uit, het is een hype. Maar het is een ongezonde hype, het is een schadelijke hype, gepropageerd door voedselindustrie en hun dieetgoeroes die dagelijks hun onzin als BN’er op de televisie kunnen verkondigen.

Het zijn de geldmachines die uw gezondheid in gevaar brengen.

ALLES WAT JE EET MOET WORDEN GEKAUWD EN OP EEN NORMALE MANIER DE MAAG PASSEREN.

Alleen vloeistoffen zonder pathogene micro-organismen (zoals drinkwater, koffie en thee) mogen de mond en de maag overslaan.

Natuurlijk mag je wel eens tegen deze regel zondigen, maar dit mag zeker niet de standaard zijn.

Is een appel of een sinaasappel eten gezond, appelsap en sinaasappelsap zijn dat per definitie niet. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen? Deze regel geldt ook weer voor alle eetbare vruchten.

Vruchten bevatten vele stoffen die ons lichaam nodig heeft, stoffen die het immuunapparaat stimuleren, stoffen die als antioxidanten werkzaam zijn, maar ook vitaminen die het bindweefsel versterken en natuurlijk vezels. Op zich dus zeker een onderdeel van een goed dieet. Een beperking zijn de suikers die in sommige vruchten overdadig aanwezig zijn. Het gaat altijd om een goede balans in jouw eetpatroon.

 

Grote groepen mensen eten als ontbijt yoghurt met muesli van een of ander soort, soms zelfs met een chocolade coating. Heel veel van deze mensen hebben lichte tot sterke overgevoeligheid voor koemelk en/of gluten.

Het gevolg is dat aan het begin van de dag reeds een allergische reactie op gang komt die de hele dag ons lichaam in de ontstekingsmodus brengt. Een chronische allergische ontsteking van de darmwand zal uiteindelijk leiden tot een ‘leaky gut’. 

Een veel beter ontbijt is dan bijvoorbeeld gebakken eieren met spek en een avocado. In een goed dieet moeten voldoende vetten zitten. Vetten geven bij verbranding veel energie zonder dat jouw bloedsuiker spiegel stijgt.

Ook al denk je dat het niet geldt voor jou, schrap de yoghurt en mueslies als ontbijt. Mocht je het idee hebben dat je niet zonder dit ontbijt kan omdat je het zooo lekker vindt, dan moet je er zeker mee stoppen.

 

Wat is daar nou de logica van?

Als je iets heel lekker vindt, er eigenlijk niet buiten kan of wilt, is de kans groot dat je voor een of andere stof in dat voedsel allergisch bent.

Door dat voedsel te eten, treedt er een allergische reactie op, daarbij komen allerlei mediatoren vrij die de ontsteking onderhouden, maar ook stoffen serotonine, adrenaline en endorfines, hoewel in kleine doseringen, geven deze stoffen even een ‘feel good’ reactie.

Dit effect zal je doen besluiten om dit voedsel veel vaker te eten. Je kan  eigenlijk niet zonder.

Wees dus op je hoede met voedsel wat je bijna móet eten. Bekende eetverslavingen die zijn gebaseerd op dit effect zijn:

Ik ben gek op tomaten, ik blijf brood of koekjes eten, ik kan de hele dag wel kaas eten of veel melk drinken en zo zijn er nog talrijke voorbeelden.

Als je  bij deze verslavingen óók klachten hebt (meestal beginnend met vermoeidheid), stop dan eerst met deze voedingsstoffen waar je zo gek op bent. Breng tevens je waterhuishouding op orde en je klachten zullen na enkele dagen verdwenen zijn. Daarna volg je het anti-allergische en biotoop herstellende dieet en je lichaam zal weer aanvoelen als nieuw.

Wat kan ik dan nog wel eten? In principe alles dat niet ‘processed’ (bewerkt) is. Het liefst biologische ingrediënten. Maar dat is helaas niet voor iedereen financieel mogelijk.

In het merendeel van ‘processed’ voedsel zitten de goedkoopste en slechtste vetten en suikers en samen met kleurstoffen, E-nummers en conserveringsmiddelen zorgen zij voor het onderhouden van ontstekingsprocessen in ons lichaam. Hierdoor worden chronische processen zoals arthrose, asthma, darmontstekingen en diabetes voortdurend geactiveerd.

Voor onze behoefte aan eiwitten zijn onder andere groenten, vlees, vis en eieren goede bronnen, ook deze weer het liefst biologisch.

Grote voordelen voor onze gezondheid hebben bijvoorbeeld knoflook, uien, gember, avocado’s, noten en honing van een imker uit jouw omgeving of Manuka honing. Als je suikers nodig hebt gebruik dan echte, natuurlijke honing.

 

Eet geen 4 granen brood maar speltdesem brood.

Belangrijk is verder dat als je kip eet, je ook de huid van de kip eet, want daarin zitten stoffen zoals collageen, hyaluronzure mocopolysacchariden en onderhuids vet, stoffen die jij ook nodig hebt om je huid jong en elastisch te houden.

Meestal wordt de huid van de kip en zalm weggegooid, dan eten we het beste van de kip en zalm dus niet, jammer toch.

Producten uit de natuur die niet genetisch gemanipuleerd zijn, geven informatie aan ons DNA en kunnen beschadigd DNA herstellen.

 

Ons DNA is geen statisch iets, DNA structuren kunnen worden geblokkeerd of worden geactiveerd. Ons voedsel kan hier invloed op hebben en om die reden is het van belang aandacht aan jouw voeding te besteden. Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam.

 

Eet bijvoorbeeld geen genetisch gemanipuleerde voedingsstoffen zoals soja en mais(producten), dus ook geen vleesvervangers want deze bevatten soja en mais.

Een oud spreekwoord zegt: ‘je bent wat je eet’.

Dit is wel even genoeg om te overdenken en een begin te maken met beter te letten op wat je eet. Lees vooral ook eens de kleine letters op verpakte voedingsmiddelen (processed voedsel).

In de volgende rubriek komen ook supplementen aan de orde waaronder de homeostase bevorderende canabinoïden.

Gezondheid is een groot goed, jouw eetpatroon is doorslaggevend.

Mijn devies voor de komende tijd is ‘eet met verstand en gebruik geen medicijnen.’

Zondigen in een goed eetpatroon kan, maar niet elke dag!

Succes