DEEL 1 HbA1c

Het bloed van mensen met diabetes wordt regelmatig onderzocht in het laboratorium. Wat wordt er onderzocht en wat betekenen die tests?

HbA1c
Om een indruk te krijgen van de bloedsuikerspiegel over een periode van zes tot acht weken wordt het HbA1c bepaald. In het algemeen is het voldoende om het HbA1c twee keer per jaar te meten, maar het komt ook vaak voor dat iemand elke drie maanden geprikt wordt. Hoe vaak controles worden uitgevoerd, kan dus per persoon, ziekenhuis of huisartsenpraktijk verschillen, afhankelijk van onder andere leeftijd, hoe goed de diabetes onder controle is, geldende protocollen en lopende onderzoeken en projecten.

Rode bloedcellen
De Hb in het HbA1c staat voor hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in de rode bloedcellen. Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los. De levensduur van rode bloedcellen is gemiddeld 120 dagen, waardoor het HbA1c een indruk geeft van de glucosewaarde over de laatste zes tot acht weken. Een HbA1c-meting is betrouwbaarder dan een ‘gewone’ glucosemeting, omdat het gehalte HbA1c niet beïnvloed wordt door actuele veranderingen in voeding of medicatie. Een HbA1c-bepaling is een nuttig hulpmiddel om te beoordelen of de instelling van de patiënt goed is. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*.

Goede en gezonde voeding is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) maakt het bloed dus o.a. stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los), met alle gevolgen van dien. Wij vertellen de mensen vaak dat er ook geen Cola of Sinas door je aderen stroomt!

Ook je alvleesklier is hier niet blij mee vanwege een constante aanmaak van insuline en kan hierdoor uitgeput raken (daarover meer in deel 2). Met als gevolg: Diabetes!! Het is daarom beter om regelmatig elke dag veel water te drinken (een leuke link in dit verband met hemoglobine is: http://www.wikifood.nl/het-begon-in-de-zee) en ook het drinken van een “sole” is daarom sterk aan te bevelen: http://voedzo.nl/…/zelf-sole-maken-een-stappenplan-met-fot…/

Hier zie je een grafiek van mijn eigen HbA1c waarden, in combinatie met mijn gewicht, gedurende een aantal jaren van onwetendheid, totdat ik wakker werd en dit in twee maanden zover onder controle had, dat ik genezen werd verklaard!